Политика

Политолог: Президентът се опитва да реновира левицата и да унищожи БСП

От Марина Матева Марина Матева Водещ

След връчването на мандата на БСП, провалът на третия мандат беше предизвестен. БСП по никакъв начин не би могла да бъде част от стабилна коалиция. Доверието към нея след поредицата промени в политическото ѝ поведение е изключително ниско.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria политологът Георги Проданов.

Връчването беше целево – президентът се опитва да реновира левицата или поне да унищожи БСП в левицата като запази контрол над нея, защото вероятно на следващите избори негов наследник ще бъде Илияна Йотова като кандидат. Така че левицата във варианта БСП ще им бъде необходима, но не във варианта Корнелия Нинова.

 

Връчването на мандата беше с цел да се покаже безпомощността на г-жа Нинова. И това се видя в последвалите срещи, в които БСП не успя да извлече дори имиджов плюс.

При „Български възход“ беше да бъде постигната конфигурация. При ДБ беше ясно, че нещата отиват изцяло в ръцете на ГЕРБ. Конфигурация около БВ ми се виждаше по-устойчива, защото там основният фактор щеше да е около ДПС и всички останали щяха да могат да поставят условия до определена степен, решенията нямаше да зависят нито от ГЕРБ, нито от ПП. С натиска, който от ГЕРБ указват върху ДБ, се цели да ги превърнат в заложник.

Вероятно се отива към избори в началото на април. Интересно ще бъде какви нови субекти ще се появят. През последната седмица имаше заявления от НДСВ за възкръсване и от нещо, което се нарича „Левицата“ и събира всякакви хора с биография от БСП в единен субект. Ако видим оранжевите земеделци в коалиция с левите, НДСВ или дори БВ, означава един контролиран вот, който е на границата на влизане в парламента.

Твърде е рано да се говори за местните избори. Те са проекция на местните интереси. Там трябва да се види накъде ще се ориентира бизнесът и мафията.

 

Ако не достига малко ГЕРБ може да използва БСП за коалиция и това за БСП би било единственият спасителен вариант. Тази партия няма как да се върне в предишното си състояние и оттук нататък бъдещето ѝ е или в конюнктурно участие в управления, или залязване.

48-то Народно събрание свърши голямата глупост с изборния кодекс, голямата глупост с махането на председателя на Сметната палата, но не успя да свърши онова, което виси трети парламент – почти 20 структури, комисии, държавни органи с изтекъл мандат и недостатъчен брой членове. Това означава, че тези органи продължават да работят без политически контрол.

Президентската форма на управление и този референдум е едно говорене за връщане на ролята на ИТН в политиката. Никой не се е върнал от другия свят, ако мога да резюмирам. Да се говори за това е нещо изключително вредно и опасно. Ние не знаем кой ще е следващият президент и с какво ще е по-добър от настоящия.

Вижте цялото интервю във видеото.