Политика

Политолог: Ако партиите смекчат разделителните си линии, възможно е да има кабинет

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Като цяло ще видим повече кооперативност и дори по-смекчена кампания, защото противопоставянето не води до сформиране на парламент. Възможно е да видим смекчаване на червените линии на партиите, тъкмо идващите предсрочни избори биха ги стимулирали, но въпросът е какъв ще бъде залогът. Възможността някой да остане извън изпълнителната власт може да попречи на сформирането на правителство. Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ политологът Теодора Йовчева.

Преди връчването на третия мандат стана ясно, че много трудно ще има форма на кооперативност. Единствено, ако беше връчен на друга партия, можеше да има шанс за правителство. Президентът още няма да разпуска парламента, може би ще изчака, но най-вероятно в началото на април ще има избори, добави тя.

Йовчева коментира и информациите за обединение между ПП и ДБ: „Демократична България“ няколко пъти протегна ръка към „Продължаваме промяната“, възможно е да има обединение, но според мен препъникамъкът ще бъдат листите“.

Тя анализира и завръщането на политическата сцена на НДСВ, както и очакваното ново формирование в ляво: „Аз не мисля, че те биха могли да имат решаваща роля, скептична съм, че НДСВ ще прескочи бариерата от 3%. Същото важи и за Мая Манолова“.

Целия разговор вижте във видеото.