Euronews Сега

78 години от десанта в Нормандия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Normandy Снимка: AP

С различни церемонии ветерани, политици и общественици отбелязват 78 години от Деня на десанта в Нормандия – най-голямата подобна операция през Втората световна война. Обикновени хора също сведоха глави в знак на почит към загиналите войници от съюзническите сили.

 

Групи от хора се събират на плажа Омаха във Франция. Огромните участъци пясък, простиращи се към скалите в далечината, показват значението на задачата, пред която са изправени съюзническите войски на 6 юни 1944 г. – Деня на десанта.

Над 150 000 войници излизат на окупирания от нацистите бряг на Нормандия, където на 6 юни техни наследници ще отдадат почит.

 

Не можем да забравим какво се случи преди 78 години. И сега виждаме това да се случва отново, по някакъв сходен начин. Не мисля, че хората са объркани от това, което всъщност се случва в Украйна, особено когато се употребяват определени термини, извикващи минали начини, които са неподходящи.

Грег Йенсен – посетител от САЩ 

Показваме уважение към това място и даваме на нашите внуци познания за Втората световна война, за околния пейзаж, къде войниците са излезли на брега, колко хора са дали живота си, жертвайки се за свободата на всеки от нас.

Анди Хамилтън – посетител от Великобритания

Днес се навършват 78 години от най-големия морски десант в историята. Всяка година в Нормандия се организират церемонии в памет на всички загинали в битката срещу нацистите.