Европа

Косово не изпълнява споразумението за регистрационните табели

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

„Имаме споразумение“, написа ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел на 23 ноември миналата година след маратонски преговори за използването на регистрационни табели в северно Косово. Но с решение на косовското правителство това споразумение престава да бъде валидно.

 

Полицаят ни каза, че можем да напуснем Косово, но не можем да се върнем. Имаме номера с букви KM, срокът им изтече на 7 декември, удължихме го до 31 декември. Сега ни казват, че не можем да се върнем. И трябва да решим дали да тръгнем, или да се върнем.

Зорица Димкич, жителка на Косовска Митровица

Граждани, подновили регистрацията на автомобилите си, не чудят дали да тръгват на път, тъй като според косовския министър на вътрешните работи, тези номера са незаконни.

 

Както и през последните няколко месеца, нямаме ясна информация какво се прилага. Да предположим, че правителството на Косово ще продължи да нарушава споразумението, независимо от критиките на Европейския съюз и САЩ. Все още не знаем какъв е критерият за избор, според който една кола може да мине, а друга – не.

Милица Андрич Ракич, „Нова социална инициатива“

Спешното продължаване на преговорите за регистрационните табели все още не се е случило, въпреки че последното предложение за окончателно обвързващо споразумение между Белград и Прищина предполага изпълнение на всичко договорено преди това.

 

Всъщност, въпросът не е в преговорите или други второстепенни неща, а в стремежите на правителствата на Косово и на Сърбия, които искат да контролират северната част на Косово. Така че във финалните преговори да получат предимство за окончателното решение.

Неджемин Спахиу, професор по политически науки

В Брюксел Косово обеща да спре всички дейности, свързани с пререгистрацията на превозните, така че последните ходове водят до ново нагнетяване на напрежението.