Европа

Сърбия се похвали, че 9 страни са спрели да признават Косово

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

След като сръбски официални лица, сред които бившият и настоящият външен министър, намекнаха, че няколко държави са оттеглили признаването си на Косово, списъкът беше разкрит от президента Александър Вучич.

В него влизат Сомалия, Буркина Фасо, Габон, Есватини, Либия, Гвинея, Антигуа и Барбуда, Малдивите и Света Лусия.

Цели 106 държави не признават независимостта на Косово, а само 84 я признават недвусмислено.

Александър Вучич, президент на Сърбия

Според координатора на работната група на Европейския съюз за глава 35, по-важно от броя на държавите, които признават или не Косово, е как ще гласуват в някои органи като Общото събрание на ООН.

Независимо дали признават Косово или не, не знаем какво ще решат след това. Например, когато имахме кандидатура на Косово за ЮНЕСКО, дори някои държави, които признават Косово, не искаха да подкрепят кандидатурата на страната.

Драгиша Миячич, директор на Института за териториално икономическо развитие

Темата беше и една от точките на Вашингтонското споразумение от 2020 г., когато Сърбия се съгласи да спре кампанията за оттегляне на признаването за една година, докато Косово да не се стреми към членство в международни организации за същия период. 

Споразумението от Вашингтон е нонсенс, защото казва: “няма да продължите да търсите международни връзки, както е договорено в Брюксел, за да може Сърбия да спре да бъде деструктивна. През тази 1 година, няма никакво търсене на членство в международна организация от страна Косово, но Белград не спря да повтаря колко са добри в това да убеждават страни да отменят признаването си на Косово, но и да го направят публично след края на мораториума.

Бесник Бислими, главен преговарящ в диалога със Сърбия

Мораториумът изтече и Косово официално подаде молба за членство в Съвета на Европа и ЕС.

По данни на Службата за Косово и Метохия и на президента на Сърбия към момента има 23 държави, които са оттеглили признаването на независимо Косово. Това обаче не променя особено реалността на място.