Европа

Неохотно, Вучич на път да се помири с Косово: "Иначе сме изгубени"

От Габриела Беличовска Габриела Беличовска Международен редактор

Сърбия трябва да приеме новия план на Запада за нормализиране на отношенията с Косово. Това обяви президентът Александър Вучич.

По думите му, в противен случай Белград може да се изправи пред международна изолация и икономически спад. Такова предупреждение е отправено при посещение на американски и европейски пратеници по-рано през месеца. Новият западен план за Косово и Сърбия все още не е публично оповестен. Според Вучич той предвижда Белград да подкрепя членството на Прищина в международни организации, сред които ООН.

„Сърбия трябва да говори, да участва в диалога и да продължи европейския си път. Не само защото обичам тяхното лицемерие по отношение на зачитането на Хартата и резолюциите на ООН, а защото бихме били икономически и политически изгубени. Не бих се съгласил да ръководя страна, която е сама и изолирана. Европа де факто е във война, каквото и както и да говорят. От Европейския съюз искат всичко в задния двор – а Балканите са задният им двор – да е такова, каквото те искат да бъде,“ заяви той.