Европа

Вучич: Резолюцията на ЕП е лицемерна - единственото, което ги интересува, е независимо Косово и санкции срещу Русия

От Euronews България Euronews България
Alexander Vucic AP Снимка: AP

Предстои една от най-трудните години в съвременната история, както политически, така и икономически, каза сръбският президент Александър Вучич в Давос.

Вучич нарече резолюцията на ЕП за хармонизиране на външната политика на Сърбия с ЕС „лицемерна“, а частта, свързана с Косово, „още повече“.

„Единственото, което ги интересува, е независимо Косово, санкции срещу Русия, без съпротива. Предстои ни решителна, решаваща година, със сигурност една от най-трудните в нашата съвременна история, както политически, така и икономически и във всеки друг смисъл“, каза той.

Според него Сърбия е изправена пред въпроса коя политика да избере, политиката за насърчаване на растежа или политиката за поддържане на нисък държавен дълг.

„Очаквам тежък разговор през уикенда, когато проведем консултации – представители на правителството и аз, след което най-късно в понеделник ще се обърнем към обществото с нови мерки и ще кажем какво се иска от Сърбия, какво се очаква във връзка с Косово и Метохия и по въпроса за санкциите срещу Русия“, каза Вучич.

Относно резолюцията на ЕП, президентът заяви: „Иска се засилване на диалога, основан на взаимно признаване, да се осъдят „поредицата от ескалиращи ходове на Сърбия“ и „участниците, подкрепяни от Сърбия“, „незаконните блокади, атаки и заплахи за военни действия“. Твърди се, че независимостта на Косово е необратима, и че членовете на ЕС, които не са признали Косово, трябва да направят това“, каза Вучич.

Президентът заяви, че споразумение с Прищина може да бъде сключено още утре, „а не, както твърди министър-председателят на временните институции в Прищина Албин Курти, през следващите месеци, само че когато Курти се откаже от сепаратистките си намерения“.

"Тези сепаратисти, те извършиха насилствено отцепване на част от територията ни. Е, докъде може да стигне тази наглост. Те искат да осъдим тези, които подкрепят отцепването, предполагам части от Косово и Босна и Херцеговина. Тези, които погазиха Хартата на ООН, бомбардираха държава и извършиха насилствено отцепване“, продължи Вучич.

Президентът каза, че по време на разговорите в Давос се е запознал със ситуацията в света по отношение на икономиката и в този смисъл той открои, че основната тема е актът на Байдън, който трябва да намали огромните инвестиции и инфлацията, т.е. който трябва да послужи за реиндустриализация на САЩ, за възстановяване на инфраструктурата. По този повод Вучич каза, че актът на Байдън предполага, че трябва да се инвестира в здравеопазване, заедно с Мексико и Канада в чипове, което ще позволи по-нататъшно господство на САЩ в света.

Вучич се е срещнал с Еди Рама, Стево Пендаровски, Дритан Абазович, а също и с испанския и белгийския премиер.