Икономика

Работно прегаряне: Кои са първите предупредителни признаци на бърнаут?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

„Бърнаут е лично преживяване, но общият знаменател е крайно изтощение, което не възстановяваш със сън или ваканция или малко спорт, а тук говорим за трудност да мислиш за работата си и себе си, без това да те кара да се чувстваш изморен и изчерпан.“

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ д-р Юлика Новкова – бизнес психолог и организационен консултант. По нейните думите случаите на прегряване на работа неизбежно ще зачестят, но има голямо табу хората да проговорят за това.

Надявам се тези случаи да зачестяват, за да се говори открито за цената, която човек плаща да отдава живота си в грижа за другите, пренебрегвайки системно личните си нужди като човешко същество.

„Сега започва да пада табуто, че лидерът няма право да бъде слаб“, посочи експертът.
По думите ѝ всеки четвърти мъж глобално е страдал поне веднъж в живота си от бърнаут, но жените като цяло се очертава да са по-застрашени, защото прегряването се случва най-вече в сфери и професии, свързани с човешка комуникация.

„Бърнаут е лично преживяване, но общият знаменател е крайно изтощение, което не възстановяваш със сън или ваканция или малко спорт, а тук говорим за трудност да мислиш за работата си и себе си, без това да те кара да се чувстваш изморен и изчерпан“, отбеляза Новкова.

Тя поясни, че бърнаутът се изразява в изпразване от съдържание в екзистенциален смисъл.

„Духовна умора. Какъв е смисълът, кой съм аз, защо го правя?“, коментира Новкова и допълни, че това не възниква за една нощ.

Целия разговор вижте във видеото.