Общество

Какво представлява новото явление на пазара на труда „тихо напускане“?

От Ани Балджиян Ани Балджиян Журналист

„Не искам работата да пречи на личния ми живот“, „Ще работя допълнително само срещу допълнително заплащане“, „Работата не е моят живот“. Тези фрази, звучащи като мантра, се крият зад една от най-новите вълни, наречена „Quiet quitting” или "тихо напускане".

Видеото на влогъра Заид Леплин (@zaidlepplin) се превръща в тотален хит в Тик ток. Макар терминът „Quiet quitting” да означава тихо напускане, той не е свързан с напускане на работното място. А илюстрира нежеланието на хората да поемат допълнителни задачи или да са на разположение в извънработно време - да отговарят на съобщения или обаждания.

В основата на тази нова култура стои стремежът да се намери по-добър баланс между работа и личен живот.

 

Младите хора и по-опитните експерти търсят е последно време и това показват нашите проучвания няколко основни неща. Освен добрия пакет от заплащане и придобивки, търсят също така личностно и професионално развитие, а също така и преживяване.

Милена Караилиева, директор „Човешки ресурси“ в Кауфланд

Милена Караилиева е директор на отдел „Човешки ресурси“ в една от най-големите вериги за хранителни стоки. Служителите в компанията наброяват над 6500 души, което я нарежда сред най-големите работодатели у нас. Според нея, тайната е в намирането на правилната лична формула.

 

Истината е, че пандемията наложи един ефект, за който малко се говори, а именно хората оценяват все повече колко е важно здравето, все повече оценяват колко е важен баланса между работа и личен живот. Истината е, че има различия в това как се възприема работата и какви са потребностите от работата. Да кажем във всеки един етап от жизнения цикъл на даден човек.

Милена Караилиева, директор „Човешки ресурси“ в Кауфланд

Глобален доклад на американската консултантска агенция „Gallup“ за работните места за 2022 г. показва, че само 9% от работещите в Обединеното кралство са доволни от работата си, което ги нарежда на 33-то място от 38 европейски държави. А 50% от работещите в Съединените щати отговарят на профила „Quiet quitting”. В Щатите също е отчетен бум на напуснали служители, а данните сочат, че последователи на работната култура „Quiet quitting” са предимно млади хора.

„Quiet quitting” е превенция на ”Burn out” (прегаряне – от англ.). Младите хора имат огромен достъп до страшно много информация и са много по-наясно дори с термините в психологията. Знаят какво е Burn out, депресия, да си поставят граници. И по този начин се опитват да водят малко по-здравословен живот – и за физическото, и за психическото си здраве. Съответно се опитват да намерят баланс между личното и работното време.

Това заяви Euronews Bulgaria психологът Александра Алгафари.

Терминът „Quiet quitting” има два аспекта. Малко по-разпространеният е, че човек не поема допълнителни ангажименти в извън работно време. В този смисъл това не е ново явление. Терминът може да бъде много вреден, ако бъде неправилнмо разбран. Отказът на поемане на допълнителни ангажименти е свързан с това доколко човек е ангажиран с работата. Човек, който е по-организиран и си свърши задачите в работно време, не бива да се свързва с другия аспект на термина – тези, които се скатават от работа, допълни консултантът Диляна Дочева.

Големият избор допълнително засилва това движение. Щом даден работодател не ми харесва, значи има следващ. Ако отношението на работодателя е по-човешко или има допълнителни придобивки, то тогава има шанс служителят да приеме каузата като малко по-лична, каза още Алгафари. По думите й, парите се нареждат на шесто място при мотивацията на служителите. По-важни са да има смисъл в работата, социалната среда, в която се работи и удоволствието от работата, която се извършва.

Вижте цялото интервю във видеото.