Европа

Зеленски посети градове край фронтовата линия

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 06 122047

Украинският президент посети два града в близост до фронтовата линия, където се водят едни от най-тежките сражения с руската армия. Преди това в Запорожка област, Володимир Зеленски се срещна с военни и украинци, които са били принудени да напуснат домовете си заради войната.

 

За втори път от началото на войната украинският президент Володимир Зеленски напусна Киевска област. 

Той посети два града в близост до фронтовата линия - Лисичанск и Соледар, съответно в Луганска и Донецка области, където се водят най-тежките сражения с руската армия.

Преди това в Запорожка област, Зеленски се срещна с военни. Разговаря и с  украинци, които са били принудени да напуснат домовете си заради войната,  включително от Мариупол, който сега е под руски контрол. 

Обратно към Киев - където Русия нанесе удари за първи път от повече от месец. От Москва продължават да отричат, че тяхна цел е била цивилна инфраструктура.

 

Това съоръжение е напълно мирно и всеки може да дойде и да се увери. Разбира се, ако има някаква конспиративна теория, може би ще я използват на следващата сутринта, казвайки, че украинците са махнали танковете.  Няма танкове и може да се уверите сами! Честно казано, в началото, мислехме просто да не коментираме случая, но когато руски пропагандист от Министерството на отбраната заяви, че това пространство е използвана като военно съоръжение, решихме да отворим вратите, за да може всички да го видят.

Серхий Лешченко, съветник на Володимир Зеленски

Междувременно от Киев обявиха, че са успели да си върнат половината територия от ключовия Северодонецк. От началото на руската инвазия това е второто официално посещение на Зеленски извън Киевска област.