Свят

90 сек. до Страшния съд: Краят на света никога не е бил по-близо

От Euronews България Euronews България
Doomsday Clock 23024544947796 Зигфрид Хекер (отляво), Даниел Холц, Шарън Скуасони, Мери Робинсън и Елбегдорж Цахия от Бюлетина на атомните учени свалят кърпата, покриваща Часовника на Страшния съд, който вече показва 90 секунди до полунощ. Снимка: АР

Часовникът на Страшния съд бе настроен на 90 секунди до полунощ – най-близкото разстояние до глобалната катастрофа, което някога е било.

Показанията му се изчисляват от Съветът по наука и сигурност към Бюлетина на атомните учени. Причината за преместването на стрелките напред са главно (макар и не само) заради нарастващите опасности от войната в Украйна.

Войната в Украйна ще навлезе във втора ужасяваща година, като и двете страни са убедени, че могат да победят. Суверенитетът на Украйна и по-широките европейски договорености за сигурност, които до голяма степен са се запазили от края на Втората световна война, са поставени на карта. Освен това войната на Русия срещу Украйна повдигна дълбоки въпроси за начина, по който държавите си взаимодействат, като подкопава нормите на международно поведение, които са в основата на успешните реакции на различни глобални рискове.

И най-лошото от всичко е, че слабо прикритите заплахи на Русия да използва ядрени оръжия напомнят на света, че ескалацията на конфликта – случайно, умишлено или по погрешна преценка – е ужасен риск. Възможността конфликтът да излезе извън контрол на когото и да било остава висока.
Неотдавнашните действия на Русия са в разрез с поетите от Москва ангажименти в продължение на десетилетия. През 1994 г. Русия декларира тържествено, че ще "зачита независимостта и суверенитета и съществуващите граници на Украйна" и "ще се въздържа от заплаха или употреба на сила срещу териториалната цялост или политическата независимост на Украйна..." Тези уверения бяха дадени при изричното условие, че Украйна ще се откаже от ядрените оръжия на своя територия и ще подпише Договора за неразпространение на ядреното оръжие – и двете неща бяха направени от Украйна.

Русия също така докара войната до площадките на ядрените реактори в Чернобил и Запорожие, нарушавайки международните протоколи и рискувайки широко разпространение на радиоактивни материали. Усилията на Международната агенция за атомна енергия за обезопасяване на тези централи досега бяха отхвърлени.

Тъй като войната на Русия срещу Украйна продължава, последният останал договор за ядрени оръжия между Русия и Съединените щати – Новият СТАРТ – е застрашен. Ако двете страни не възобновят преговорите и не намерят основа за по-нататъшни съкращения, договорът ще изтече през февруари 2026 г. Това ще премахне взаимните инспекции, ще задълбочи недоверието, ще стимулира надпреварата в ядреното въоръжаване и ще увеличи възможността за размяна на ядрени оръжия.

Както предупреди генералният секретар на ООН Антонио Гутериш през август, светът е навлязъл във "време на ядрена опасност, невиждано от разгара на Студената война".

Последиците от войната не се ограничават само до увеличаване на ядрената опасност – те подкопават и глобалните усилия за борба с изменението на климата. Страните, зависими от руския нефт и газ, се стремят да диверсифицират доставките и доставчиците си, което води до увеличаване на инвестициите в природен газ точно в момент, когато те би трябвало да се свиват.

В контекста на война и на фона на ядрените заплахи неверните обвинения на Русия, че Украйна планира да използва радиологични дисперсионни устройства, химически оръжия и биологични оръжия, също придобиват нов смисъл. Непрекъснатият поток от дезинформация за лаборатории за биологични оръжия в Украйна поражда опасения, че самата Русия може да мисли за разполагането на такива оръжия, които според много експерти тя продължава да разработва.

Нахлуването на Русия в Украйна увеличи риска от използване на ядрени оръжия, повиши опасността от използване на биологични и химически оръжия, възпрепятства реакцията на света срещу изменението на климата и попречи на международните усилия за справяне с други глобални проблеми. Нахлуването и анексирането на украинската територия също така нарушиха международните норми по начин, който може да окуражи други да предприемат действия, които оспорват предишните разбирания и застрашават стабилността.

Няма ясен път за постигане на справедлив мир, който да възпира бъдеща агресия под сянката на ядрените оръжия. Но като минимум Съединените щати трябва да държат отворена вратата за принципно взаимодействие с Москва, което да намали опасното нарастване на ядрения риск, което войната насърчи. Един от елементите за намаляване на риска може да включва постоянни контакти на високо равнище между военните на САЩ и Русия, за да се намали вероятността от грешни изчисления. Правителството на САЩ, неговите съюзници от НАТО и Украйна разполагат с множество канали за диалог; всички те трябва да бъдат проучени. Намирането на път към сериозни мирни преговори може да допринесе за намаляване на риска от ескалация. В този период на безпрецедентна глобална опасност са необходими съгласувани действия и всяка секунда е от значение, казват от Съветът по наука и сигурност към Бюлетина на атомните учени.