В детайли

Какво представлява "Часовникът на Страшния съд" и колко близо сме до апокалипсиса?

От Николай Облаков Николай Облаков Редактор
Doomsday 2 Снимка: Twitter

Днес учените ще пренастроят "Часовника на Страшния съд", за да изчислят колко близо според тях е човечеството през 2023 г. до унищожение поради екзистенциални заплахи като ядрена война и климатични промени. Очаква се това да се случи приблизително към 17:00 ч. българско време.

"Часовникът на Страшния съд" е символичен индикатор, който показва колко близо е светът до края си. Полунощ бележи теоретичния момент на унищожението.

Апокалиптичните заплахи могат да възникнат от политическо напрежение, оръжия, технологии, климатични промени и дори пандемични заболявания.

Стрелките на часовника се преместват по-близо или по-далеч от полунощ в зависимост от оценката на учените за екзистенциалните заплахи в определен момент.

Отразявайки международните събития, които са опасни за човечеството, стрелките на часовника са били настройвани двадесет и три пъти от 1947 г., когато е показвал седем минути преди полунощ (23:53 часа).

Първоначално той е показвал заплахата от глобална ядрена война, но от 2007 г. насам отразява и технологиите, които влияят на климатичните промени, както и „развитието на науката, която може да нанесе необратими щети“



Как се настройва Часовникът на Страшния съд?

Базираната в Чикаго организация с нестопанска цел, наречена Bulletin of the Atomic Scientists, актуализира времето всяка година въз основа на информация за катастрофалните рискове за планетата и човечеството и показва "времето" на своя уебсайт.

Съвет от учени и други експерти в областта на ядрените технологии и науката за климата, сред които 13 Нобелови лауреати, обсъждат световните събития и определят къде да бъдат поставени стрелките на часовника всяка година.

Часовникът е създаден през 1947 г. от група учени, сред които и Алберт Айнщайн, които са работили по проекта "Манхатън" за разработване на първите ядрени оръжия в света по време на Втората световна война.



Колко е часът сега според часовника на Страшния съд?

100 секунди до полунощ, "Часовникът на Страшния съд" е най-близо до полунощ, когато и да е било. Часовникът е поставен на това място през 2020 г. и оттогава остава там.

Тази година настройката му за първи път ще отразява свят, в който нахлуването на Русия в Украйна съживи страховете от ядрена война.

2022 Doomsday Clock 1 Часовникът на Страшния съд показва 100 секунди до полунощ на 20 януари 2022 г. Снимка: Bulletin of the Atomic Scientists

В 17 минути до полунощ часовникът беше най-далеч от деня на Страшния съд през 1991 г., когато Студената война приключи и Съединените щати и Съветският съюз подписаха Договора за съкращаване на стратегическите оръжия, който значително намали арсеналите от ядрени оръжия на двете страни.

Освен текущото време от 100 секунди преди полунощ, другите най-близки „разминавания“ са две минути преди полунощ. 1953 г. когато СССР и САЩ в разстояние на девет месеца тестват термоядрени бомби и 2018 г., когато Провалът на световните лидери да се справят със заплахите от ядрена война и изменението на климата.

 

Поп-културен феномен

Въпреки че (или може би точно защото) символизира Апокалипсиса, „Часовникът на Страшния съд“ има своето широко влияние в популярната култура.

Примери за това са „Две минути до полунощ“ на британската хеви-метъл група Iron Maiden, албумът на Linkin Park от 2007, озаглавен „Минути до полунощ“, както и препратки в музиката и видеоклиповете на много други музиканти като Стинг,  Midnight Oil, Flobots. Освен в музиката, влиянието на символичния часовник се усеща още и в някои разкази на Стивън Кинг, както и в редица сериали и филми като „Doctor Who”, Madam Secretary и Criminal Minds.