Политика

ЦИК обяви готовност за избори с машини на 2 април, по-рано не

От Euronews България Euronews България

26 март е твърде ранна дата, на която не бихме могли да проведем изборите с машини. Но на 2 април ще имаме необходимите количества хартия за тях, която отговаря на изискванията.

Това обяви в парламента председателят на ЦИК Камелия Нейкова. Тя бе извикана по спешност от депутатите, за да изясни кои са реалистичните дати изборите да бъдат проведени съгласно изискванията на новия Изборен кодекс.

Той предвижда на предсрочния вот да се гласува както с хартиена бюлетина, така и с машини. Новото е, че устройствата трябва да разпечатват на защитена хартия своеобразни втори тип бюлетини, които ще се броят също като обикновените, попълнени с химикалка.

Именно сроковете за доставка на въпросната хартия изглеждаше като възможен препъникамък пред по-ранното провеждане на вота.

„ЦИК има има готовност с първите си решения да определи мандатите на избирателните райони след националното преброяване“, каза още Камелия Нейкова. Реорганизацията на броя депутати, който всеки Многомандатен избирателен район излъчва, се налага заради промените в разпределението на населението, установени от преброяването през 2021 г.