Политика

Парламентът ще изслуша председателя на ЦИК във връзка с предстоящите избори

От Euronews България Euronews България

Парламентът ще изслуша днес председателя на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова във връзка с подготовката и провеждането на предстоящите избори, включително резултатите от извършените тестове с хартията за машинно гласуване. Това решиха депутатите в началото на днешното извънредно заседание на Народното събрание (НС).

Точката беше включена като втора в дневния ред по предложение на председателстващия заседанието заместник-председател на Народното събрание Росен Желязков (ГЕРБ-СДС). 

Преди това председателят на ПГ на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова поиска изслушване на председателя на ЦИК. Атанасова посочи, че ЦИК е провела тестове с хартията за машинно гласуване и НС трябва да е запознато с резултатите от тях. Ако при подготовката на предстоящите избори има някакви проблеми, законодателят трябва да е наясно с тях, добави тя.

Изслушването на министъра на външните работи Николай Милков отпадна от дневния ред на днешното пленарно заседание. Парламентът трябваше да изслуша министър Милков във връзка с поредния случай на физическо посегателство над българи и български граждани в Република Северна Македония. В началото на заседанието Росен Желязков съобщи, че е получено писмо от МВнР, че поради командировка на Николай Милков извън страната се иска отлагане на изслушването.