Европа

ЕС наложи нови санкции на Иран

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент
Iran2 Anelia Демонстрация в София в солидарност с протестиращите в Иран. Архив.

Иран и Украйна са във фокуса на дискусии за външните министри на 27-те страни-членки на ЕС в Брюксел.

Първите дипломати постигнаха съгласие за налагане на нов пакет санкции срещу Техеран заради репресиите срещу протестиращите в страната. Революционната гвардия обаче не бе определена за терористична организация, заради нуждата от съдебно решение за това.

Основната тема за дебати в Брюксел обаче остава войната в Украйна и отпускането на нова финансова и военна помощ за Киев. В разговорите се включи и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Цяла Украйна е под атака на руския режим и това показва, че 11 месеца след началото на бруталната агресивна война, Путин не се отказва от смъртоносния си план да унищожи Украйна. Затова е нужно ние, като международна организация да направим всичко възможно да защитим Украйна и тя да победи. За да живее в мир и свобода, защото ако загубят войната, Украйна вече няма да я има.

Аналена Бербок, външен министър на Германия

Бербок добави, че Германия няма да попречи на Полша да изпрати своите танкове „Леопард“ в Украйна.

Вярвам в процеса в Германия, виждаме интензивен дебат. Надявам се да бъде продуктивен, както досега. Германия ще изпрати танковете. Но ще трябва да почакаме още ден.

Габрелиус Ландсбергис, външен министър на Литва

Междувременно от Москва предупредиха, че Украйна „ще плати цената“, ако западните държави изпратят танкове, като част от подкрепата за украинската армия.