Свят

Едва осем години затвор за иранец, обезглавил съпругата си "за безчестие"

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Mona Снимка: Twitter

Мъж, обезглавил 17-годишната си съпруга, е осъден на осем години затвор в Иран, съобщават от местната съдебна система, цитирани от БиБиСи. Снимките на Саджад Хейдари с отрязаната глава на Мона в Ахваз след т. нар. "убийство на честта" миналата година предизвикаха широко възмущение.

Говорител на съдебната система заяви, че снизходителната присъда се дължи на това, че родителите на Мона са го "помилвали" за убийството, вместо да търсят възмездие. Преди това баща ѝ заяви, че не е давал съгласието си за убийството.

Мона е била омъжена за съпруга си от 12-годишна възраст и е родила сина им, когато е била само на 14 години.

Местните медии съобщават, че тя е избягала в Турция, след като е била подложена на домашно насилие от страна на съпруга си, който е отхвърлил молбите ѝ за развод. Няколко дни преди убийството си през февруари миналата година тя се е върнала в Иран, тъй като според съобщенията е получила уверения от семейството си, че ще бъде в безопасност.

В сряда говорителят на съдебната система Масуд Сетайеши заяви пред репортери, че Саджад Хейдари е осъден на седем години и половина затвор за убийство и на още осем месеца за нападение. Той обясни, че присъдата е в съответствие с иранското законодателство, според което умишленото убийство се наказва със смърт, освен ако семейството на жертвата не прости на убиеца.

Зетят на Мона е получил 45-месечна присъда за съучастие в убийството, каза той.

Ужасното убийство предизвика нови искания в Иран за закон, насочен към предотвратяване на домашното насилие и защита на жертвите.

Имаше и призиви за увеличаване на минималната възраст за сключване на брак с деца. Понастоящем тя е 13 години за момичетата, въпреки че и по-млади момичета могат да сключват законни бракове със съдебно и родителско съгласие.

През 2020 г. имаше подобно възмущение, след като 14-годишната Ромина Ашрафи беше обезглавена от баща си, след като според съобщенията е избягала от дома с приятеля си. Бащата, който се консултирал с адвокат, за да разбере какво наказание може да получи за престъплението, преди да я убие, бил осъден на девет години затвор - с една по-малко от максимално допустимия от закона срок.

Впоследствие правителството одобри проектозакон, който криминализира различни форми на насилие срещу жени. Той обаче все още не е приет от парламента и независим експерт на ООН заяви, че не е достатъчно задълбочен.

Понастоящем Иран е разтърсван от антиправителствени протести, които бяха предизвикани от смъртта в ареста на млада жена, задържана от моралната полиция през септември за това, че уж носела хиджаб или забрадка "неправилно". Досега четирима души са екзекутирани във връзка с протестите, а 18 други са осъдени на смърт. Групи за защита на правата на човека заявиха, че те са били осъдени след крайно несправедливи фиктивни съдебни процеси.