Свят

Заради обвинения в шпионаж: В Иран бе екзекутиран бивш зам.-министър на отбраната (Обновена)

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

В Иран бе екзекутиран бивш заместник-министър на отбраната, признат за виновен по обвинения в шпионаж в полза на Великобритания.

Смъртната присъда на Алиреза Акбари бе изпълнена чрез обесване, съобщиха ирански държавни медии. 61-годишният Акбари, който имаше двойно гражданство - иранско и британско - отричаше обвиненията. Вчера министърът на външните работи на Великобритания Джеймс Клевърли призова Иран да не изпълнява смъртната присъда, която определи като политически мотивирана.

Акбари бе екзекутиран на фона на вълната от протести в Иран след смъртта в полицейски участък през септември на млада жена, задържана от нравствената полиция, защото не носела правилно своя хиджаб.

Смъртната присъда на Алиреза Акбари беше изпълнена. Той е осъден на екзекуция за корупция и действия срещу вътрешната и външната сигурност на страната чрез шпионаж. По-рано Министерството на разузнаването обяви, че Акбари е бил един от най-важните агенти на британската шпионска служба, който е проникнал в Иран и съзнателно е предоставил важна поверителна информация на вражеската шпионска мрежа

Маджид Ходаванд Мирзаи, новинар на IRINN

Бившият заместник-министър на отбраната на Иран беше арестуван през 2019 г. и осъден за шпионаж в полза на Обединеното кралство и по специално агенция MI-6., което той отричаше. Великобритания призова Техеран да спре екзекуцията и незабавно да го освободи. Властите не разкриват никакви подробности за процеса срещу него.

Обвинените в шпионаж и други престъпления, свързани с националната сигурност, обикновено се съдят при закрити врата, където според правозащитни групи те не могат да избират сами адвокатите си и не им се позволява да видят доказателствата срещу тях.

"Екзекуцията на британско-иранския гражданин Али Реза Акбари е варварски акт, който заслужава възможно най-строго осъждане", заяви външният министър Джеймс Клевърли.

"С този политически мотивиран акт иранският режим за пореден път показа бездушното си незачитане на човешкия живот и добави, че това няма да остане без последствия.