Европа

Макрон и Шолц отпразнуваха 60-годишнината от френско-германското помирение

От Елеонора Христозова Елеонора Христозова Журналист

Френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц се събраха в Париж за 60-годишнината от френско-германското помирение.

Макрон призова Франция и Германия да станат "пионери в полагането на нови основи" на Европа. Той изнесе реч в Сорбоната по случай 60 години от подписването на Елисейския договор между двете страни, скрепил 18 години след края на Втората световна война приятелството между някога вражеските страни.

 

Тази 60-годишнина има особено значение в момент, когато Украйна се съпротивлява на руската агресия, когато идеалът за мир и диалог е презрян, когато самата надежда за хуманистичен ред в Европа е застрашена и когато световните катаклизми разклащат толкова нашите страни. Пред лицето на тези опасности трябва повече от всякога да отстояваме идеала за една по-обединена Европа, която напълно контролира съдбата си.

Еманюел Макрон, президент на Франция

Подкрепихме Украйна и санкционирахме Русия и заедно отидохме в Киев. Ще продължим да подкрепяме ясния избор, направен от Европейския съвет, да предоставим на Украйна и Молдова статут на страни кандидатки, добави Макрон. Той изтъкна и необходимостта от изграждане на нов енергиен модел. "Европейският съюз е способен да се наложи трайно като геополитическа сила в сферата на отбраната, в космическата сфера и в сферата на дипломацията".

 

Войната на Русия срещу Украйна разруши континенталния консенсус. Руският президент Путин преследва имперски цели. Той иска да премести границите с насилие. Украинският народ плаща ужасяваща цена. Но империализмът на Путин няма да победи. Няма да позволим на Европа да се върне във времето, когато насилието заместваше политиката, а континентът ни беше разкъсван от омраза и национални съперничества. И ние ще продължим да подкрепяме Украйна. Толкова дълго и толкова мащабно, колкото е необходимо.

Олаф Шолц, канцлер на Германия

Канцлерът подчерта необходимостта от суверенна Европа, от опазване на демокрацията от авторитарните сили, от единни усилия в съревнованието за модерни технологии, за добив на суровини, енергийни източници и пътуване в Космоса.

Срещата се проведе, след като през октомври миналата година френско-германският съвет на министрите беше отложен поради разногласия между Париж и Берлин, особено по въпросите на енергетиката и отбраната.