Добро Утро, Европа

Войната в Украйна разделя Франция и Германия за визията за Европа

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Инвазията на Русия в Украйна изглежда е изострила напрежението между две от най-мощните държави в Европа – Германия и Франция – изваждайки на показ дълбоки разделения в техните стратегически визии за бъдещето на блока.

Елисейският договор, подписан преди 60 години, подкрепя помирението и сътрудничеството между Берлин и Париж след десетилетия на кръвопролитни конфликти.

Но напоследък съюзниците не се гледат очи в очи. Това отчасти се дължи на ключови различия по отношение на отбраната и сигурността.

“По същество това е начинът, по който Франция вижда ролята си в Европа и как Европа трябва да се грижи за собствените си интереси в отбраната и сигурността. Германия не може да приеме това, защото е много зле в тези области. Има осъзнаване, че доставчикът на сигурност за Германия и Европа остават основно Съединените щати“, казва главният редактор на „Стратегическа Европа“ Джуди Демпси.

Докато визията на Париж за отбраната е европейска, това не винаги е така за Берлин: договорът "Европейски небесен щит", който Германия подписа през октомври с няколко страни от ЕС, включва отбранителни системи от САЩ и Израел, а това не се хареса на Париж.

Демпси твърди, че в рамките на ЕС Франция е отбранителният играч, а Германия – икономическият. Войната в Украйна дава тласък на НАТО и тласка Германия да се откаже от връзките си с Русия след Студената война.

„Въпросът за стабилността трябва да бъде централен в отношенията между Париж и Берлин. Ако могат да разберат колко крехка е тази стабилност, това означава, че могат да привлекат останалите държави-членки и така да дадат необходимия тласък на трансатлантическите отношения, като Европа играе много по-силна роля“, категорична е тя.

Въпреки различията по пътя в миналото и настоящето, Германия и Франция са главните играчи в Европа, със силни дипломатически връзки.

И това е така от подписването на Елисейския договор преди 60 години.