Свят

Габриел Ескобар: Искаме бързо споразумение между Белград и Прищина

От Euronews България Euronews България

Специалният пратеник на Вашингтон за диалога между Белград и Прищина Габриел Ескобар каза в интервю за Euronews Сърбия, че е доволен от разговорите в двете столици и че са му харесали тонът и съдържанието на дискусиите. Той подчерта, че няма формален срок за постигане на споразумение между Белград и Прищина, но че желанието е процесът да приключи възможно най-скоро.

- Добре, вижте, ще започна с две точки от наша страна. Едната е, че смятаме, че френско-германското предложение е най-доброто, което сме виждали от дълго време. Покрепяме го напълно. Съединените щати са 100 процента зад това предложение. Второто точка е, че искаме да го накараме да работи и за двете страни. Искаме да отпушим европейската перспектива за Сърбия и за Косово, за устойчиви и мирни отношения между тях.

Стъпка по-близо ли сме до постигането на споразумение след срещите в Белград и Прищина?

- Хареса ни тонът на дискусиите. Както и съдържанието им. Надявам се, да можем да се възползваме от тази инерция.

И Белград, и Прищина. Има ли разлика в нивото на градивност? Мирослав Лайчак заяви в Прищина, че сте очаквали по-добро разбиране от страна на Косово, от г-н Албин Курти. От друга страна, го чухме да казва в Белград, че Сърбия е показала отворен подход, че има готовност за трудни решения.

- Мисля, че това е сигнал, че все още имаме работа, но поне разполагаме с път напред.

А какво да кажем за срока? Има ли краен срок за постигане на споразумение между двете страни?

- Няма официален краен срок. Но бихме искале да постигнем напредък незабавно.

Къде бихте искали да видите края на процеса?

- Бихме искали да го видим възможно най-скоро. Ако го имахме утре, щяхме да го утвърдим утре. Ако отнеме две години, ще го имаме след две години. Но трябва да действаме бързо, защото, честно казано, всяка конфронтация, която виждаме между Сърбия и Косово, става все по-опасна. Последно, спорът за барикадите можеше да стане много бурен и да излезе от контрол. Трябва да работите върху това, за удовлетворяващо решение. Така че, в края на процеса искам да видя Европейския съюз, ангажиран с разширяването на Западните Балкани и страните от региона да стоят изцяло на пътя на интеграцията в Общността в разумен срок. И под разумен нямам предвид 20 години, имам предвид много по-рано.

Когато говорим за крайни срокове, беше спомената няколко пъти идващата пролет или поне няколко месеца, за да видим някакво споразумение или окончателно споразумение. Съгласен ли сте с това?

- Вижте, това е процес, улеснен от ЕС. Те са тези, които преговарят. Те са тези, които играят посредническа роля. Разработват последните детайли на приложението към споразумението. Не искам да говоря от тяхно име, но ние ги подкрепяме напълно, подкрепяме нещата за Сърбия и Косово по най-добрия възможен начин, за да донесем конкретни ползи за хората в региона.

Вие го казахте в известна степен, но много хора в Сърбия се чудят защо е толкова ускорен процесът? Например за Германия? Решения още няма, защо замразеният конфликт е извън масата за преговори, когато имаме спор, който продължава десетилетия?

- Добре, имаме първо контекстът на руско-украинската война. Връщаме се към момент, в който наистина говорим за териториалната сигурност на Европа, за заплахите за сигурността на Европа. И то в сърцето на Европа. Имате замразен конфликт, който се оказва, че не е толкова замразен. Прекарахме страшно много време в преговори за регистрационните номера, личните карти, барикадите през последната година. Това са енергия, пари и време, които трябваше да отделим, за да подкрепим Украйна.