Euronews Primetime

Започва разширяването на газохранилището в Чирен

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Булгартрансгаз подписа договор с Главболгарстрой за изграждане на нова компресорна станция към газохранилището в Чирен. Това е част от обществена поръчка, която цели да разшири капацитета за съхраняване на синьо гориво на хранилището, както и да увеличи възможността за нагнетяване и изпомпване на газ. Репортаж на Георги Карамфилов по темата. 

Булгартрансгаз подписа договор с Главболгарстрой за изграждане на нова компресорна станция към газохранилището в Чирен. Това е част от обществена поръчка, която цели да разшири капацитета за съхраняване на синьо гориво на хранилището, както и да увеличи възможността за нагнетяване и изпомпване на газ. Георги Карамфилов по темата.

Мащабният проект се подготвя през последните 13 години и ще позволи подземното хранилище да съхранява повече и да изпомпва повече газ.

През последните седмици от новата година министърът на енергетиката многократно каза, че причината българският газ да е по-скъп от този на европейските борси заради скъпия газ в Чирен. Ако някога сте се чудили къде е този скъп газ – той е точно зад мен.

Обществената поръчка включва разширяване на общия капацитет от 550 милиона на 1 млрд кубически метра, изграждане на нова компресорна станция, както и нов тръбопровод от Чирен до село Бутан, който да свърже хранилището с газопреносната мрежа на страната. Общата стойност на проекта е 520 милиона лева, от които 78 милиона са грант от Европейската комисия.

 

На следващо място ще увеличим капацитета за добив и нагнетяване от 3 до 4 милиона кубически метра газ на ден до 8 – 10 милиона кубически метра газ на ден.

Владимир Малинов, изп. директор на Булгартрансгаз

Всеки етап от реконструкцията на Чирен ще бъде изпълнен от различна фирма – компресорната станция от Главболгарстрой, сондажите, увеличаващи капацитета от Атоменергоремонт. За газопровода все още не е избрана компания . Част от фирмите, участвали в обществената поръчка разкритикуваха този подход.

„Специализираната експертиза посочи, че изпълненията на тези поръчки са коренно различни. От тази гледна точка ние преценихме, че този подход няма да ограничи конкуренцията и няма да доведе изкуствено много фирми да обединят усилия“, казва Владимир Малинов.

По време на дейностите по разширяване на хранилището няма да има проблеми при неговата експлоатация.

„Точно това сме имали предвид при разделянето на поръчката – за да може то да продължи работа при допълнителните изграждания“, уточнява Малинов.

Изпълнителите на първата част от проекта изтъкнаха неговата важност.

 

Този проект ще усили сигурността на доставките на природен газ, както и връзката между европейските страни.

Гюнтер Ферхойген – председател на международния комитет на Главболгарстрой

А какъв обем от хранилището е запълнен?  

„Към момента в хранилището има 451 милиона кубически метра, като максималния капацитет е 550“, отговаря Малинов.

Природният газ, останал в Чирен обаче се оказва проблем, защото през август трябва да започне процеса на нагнетяване на нов газ. А заради високите цени на синьото гориво в Чирен Булгаргаз не иска да го използва. Очаква се общоевропейско решение, тъй като много държави имат подобен проблем.