Euronews Primetime

Международната агенция по енергетика пред Euronews: Следващата зима може да е по-трудна

От Euronews България Euronews България

Последен ден на световния икономически форум в Давос, който събра на едно място политически и бизнес лидери от цял свят. Основни теми са войната в Украйна и икономическото възстановяване. Специално пред Euronews от Давос говори изпълнителният директор на Международната агенция по енергетика Фатих Бирол. 

 

Фатих Бирол, изпълнителен директор на Международната агенция по енергетика:

"Мисля, че Европа показа много добро лидерство. Не беше лесна задача за Европа, защото в продължение на десетилетия имаше прекомерна енергийна зависимост от една-единствена държава. Не можете да решите проблема за няколко месеца. Но въпреки тази много трудна ситуация, европейските страни издържаха много добре това предизвикателство, според мен, с помощта и на хубавото време.

Надявам се, че твърдата позиция на Европа, която е много гъвкава по отношение на справянето с енергийната криза, ще се задържи и тази година. Смятам обаче, че следващата зима може би ще бъде по-трудна от тази, поради следната причина: Няма повече руски газ. Китай се завръща като силен вносител на газ. А метеорологичните условия може да се върнат към нормалните.

Това може да означава, че следващата зима може да бъде по-трудна.

Трябва да работим повече за възобновяемите енергийни източници. Страните може да обмислят да продължат с ядрената енергия, да пестят природен газ в сградите и на други места и да се опитват да получават повече газ от Норвегия, от САЩ, Азербайджан и други."