Euronews Primetime

Българската прокуратура продължава разследването на случая "Nexo"

От Юлиян Стоянов Юлиян Стоянов Репортер

Криптокомпанията Nexo сключи споразумение с американската прокуратура и плати глоба от 45 милиона долара. С това се слага край с разследването в щатите. Но не такъв е случаят у нас. Българската Прокуратура продължава да разследва фирмата, но към този момент няма официално съдебно решение.

 

Мога да ви гарантирам, че действаме в добър синхрон с всички правоoхранителни органи, които имат интерес от този случай в целия свят.

Иван Гешев, главен прокурор на Република България, 19.01.2023

Няколко часа след това изказване на обвинител номер едно,  разследването срещу Nexo в щатите остана в историята. Криптокомпанията плати 45 милиона долара глоби и няма да предлага повече на американския пазар един от депозитните си продукти. В писмено изявление до Euronews Bulgaria съоснователят на компанията Антони Тренчев съобщи, че американските  регулатори приключили своите всеобхватни проверки на дейността на фирмата.

Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията

Единствената претенция на властите в Съединените щати била по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане на лихвоносещ продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

А в България към този момент няма никакво съдебно решение.

 

Напълно възможно е Nexo в САЩ да са направили едно нарушение, а в останалите юрисдикции да нямат нарушение. Лично аз се надявам да не се развият нещата по който се развиха с ареста на Бойко Борисов и да се окаже че цялото нещо е PR акция и съдът да обяви за незаконни тези обиски и това разследване.

Теодор Димокенчев, експерт в криптосферата

От Nexo са категорични, че прекратените проверки в Съединените щати са доказателството, че българската прокуратура „злоупотребява с американското име“ и че международен елемент в разследването у нас всъщност не съществува. От прокуратурата у нас отказаха да застанат пред камера, но отправиха поздрави към американските им колеги.

Работата по досъдебното производство продължава, като искам да подчертая, че то е в тясно сътрудничество с нашите чуждестранни партньори. По досъдебното производство са приобщени множество жалби от британски граждани, съдържащи твърдения, че са жертва на измами от страна на Nexo.

На запитване на Euronews още в първия ден, от Eurojust отговориха, че техните проверки на криптокомпании нямат връзка със случая Nexo.