Политика

NEXO постигна споразумение с институциите в САЩ за 45 милиона долара

От Euronews България Euronews България
Компанията NEXO, срещу която беше проведена акция на няколко български институции през последната седмица, постигна споразумение с американските регулатори. Обвиненията, за които е постигнато споразумението за 45 милиона долара, са за един от продуктите на компанията - EIP. Според компанията това слага край на спекулациите за връзка между българското разследване и ситуацията в САЩ и доказва, че американските власти нямат отношение към начина, по който се развива темата в България.

"Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, са разобличени от неопровержими факти. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети”, каза съоснователят на Nexo Антони Тренчев.

 

Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC) обвини Nexo Capital Inc., че не е регистрирала предлагането и продажбата на своя продукт за кредитиране на крипто активи на дребно - Earn Interest Product (EIP).

За да уреди обвиненията на SEC, Nexo се съгласи да плати глоба в размер на 22,5 млн. долара и да преустанови нерегистрираното предлагане и продажба на EIP на американски инвеститори.

Паралелно с това, обявено днес, Nexo се съгласи да плати още 22,5 млн. долара под формата на глоби за уреждане на подобни обвинения от щатските регулаторни органи.

Според заповедта на SEC през юни 2020 г. или около тази дата Nexo е започнала да предлага и продава EIP в Съединените щати. EIP позволяваше на американските инвеститори да предлагат своите криптоактиви на Nexo в замяна на обещанието на Nexo да плаща лихви.

В заповедта се посочва, че Nexo е рекламирала ЕПИ като средство, с което инвеститорите могат да печелят лихви върху своите криптоактиви, и Nexo е упражнявала правото си на преценка да използва криптоактивите на инвеститорите по различни начини, за да генерира приходи за собствения си бизнес и да финансира лихвените плащания към инвеститорите в ЕПИ.

В заповедта се констатира, че EIP са ценни книжа и че предлагането и продажбата на EIP не са отговаряли на изискванията за освобождаване от регистрация в SEC. Поради това Nexo е трябвало да регистрира предлагането и продажбата на ЕПИ, което не е било направено.

При съгласието си за уреждане на спора с Nexo Комисията е взела под внимание коригиращите действия, предприети своевременно от дружеството, и сътрудничеството на дружеството със служителите на Комисията.

По-конкретно, в заповедта на SEC се отбелязва, че след като през февруари 2022 г. Комисията обяви обвинения, свързани с подобен криптоинвестиционен продукт, Nexo доброволно е преустановила предлагането на EIP на нови американски инвеститори и е преустановила плащането на лихви по нови средства, добавени към съществуващите сметки на EIP на американски инвеститори.

Освен това в заповедта се посочва, че през декември Nexo е обявила, че прекратява предлагането на EIP в някои щати и постепенно преустановява предлагането на всички свои продукти и услуги в САЩ, включително окончателно прекратява предлагането на EIP на всички американски инвеститори.

"Обвинихме Nexo, че не е регистрирала своя продукт за криптокредитиране на дребно, преди да го предложи на обществеността, заобикаляйки съществени изисквания за оповестяване, предназначени за защита на инвеститорите", заяви председателят на SEC Гари Генслър.

"Спазването на нашите изпитани във времето публични политики не е избор. Когато криптокомпаниите не спазват изискванията, ние ще продължим да следваме фактите и закона, за да ги държим отговорни. В този случай, наред с други действия, Nexo прекратява своя нерегистриран кредитен продукт по отношение на всички американски инвеститори."

"Ние не се интересуваме от етикетите, които се поставят на предложенията, а от техните икономически реалности. И част от тази реалност е, че криптоактивите не са освободени от федералните закони за ценните книжа", заяви Гурбир С. Гревал, директор на отдела за правоприлагане на SEC. "Ако предлагате или продавате продукти, които представляват ценни книжа съгласно утвърдени закони и правни прецеденти, тогава без значение как наричате тези продукти, вие сте обект на тези закони и ние очакваме тяхното спазване."

Без да признава или отрича констатациите на SEC, Nexo се съгласява да получи заповед за прекратяване на дейността си, с която му се забранява да нарушава разпоредбите за регистрация на Закона за ценните книжа от 1933 г.

Разследването на SEC беше проведено от Пей И. Чунг, Рандал Д. Фридланд и Кристиан Й. Аскунсе, с помощта на Сачин Верма и Питър Росарио, под надзора на Стейси Л. Богърт.

 

Паралелно с това NEXO изпратиха позиция до медиите, която публикуваме без редакторска намеса:

 

Nexo, водещата световна институция за дигитални активи, постигна окончателно споразумение с Комисията за ценни книжа и борси на САЩ (SEC), Асоциацията на администраторите на ценни книжа в Северна Америка (NASAA), състояща се от всички 50 американски щата и три територии, Главния прокурор на Ню Йорк (NYAG), Департамента по банково дело на Тексас, Отдела по банково дело и ценни книжа в Аляска, както и Отдела за надзор на потребителски услуги във Вашингтон.

Детайли по споразуменията:

• Не са налице каквито и да било твърдения или обвинения от страна на федералните регулатори на САЩ, че Nexo е участвало в измама или подвеждащи търговски практики, или че клиенти на Nexo са били ощетени или подведени относно финансовото състояние на компанията. Това слага край и на всички производства по отношение на компанията в осем американски щата, които са изцяло от административен характер.

• Единствената констатация на щатските регулатори относно несъответствия със законови изисквания от страна на компанията е по отношение на липса на необходимата регистрация за предлагане в САЩ на лихвоносещия продукт на Nexo, приет за ценни книжа.

• С това американските регулатори приключиха своите всеобхватни проверки на дейността на Nexo, касаещи бизнеса на компанията.

„Изключително сме удовлетворени от това цялостно и окончателно решение, което еднозначно слага край на всички спекулативни твърдения относно отношенията на Nexo с регулаторните органи и институциите в САЩ. За съжаление, дори български държавни органи и институции не се посвениха и продължават да злоупотребят с американското име и реакциите във връзка с тези безобразни действия по създаването на алиби тепърва предстоят. Нескопосаните внушения за “международен” елемент в действията срещу Nexo, за да се обоснове безочлив произвол срещу дружеството ни “Ен Ди Ес” ЕООД и нашите над 600 служители в България, като едва ли не по искане на “евроатлантически партньори”, са разобличени от неопровержими факти.

В допълнение, опитът да се прикачи акцията срещу Nexo, посредством насрочването ѝ в ден, който да съвпадне с друга акция на Европол срещу кол центрове в България, Сърбия и Кипър, използващи криптовалути, бе осуетен от официалното потвърждение на EUROJUST (Агенция на ЕС за сътрудничество в областта на наказателното правосъдие), че двете събития не са свързани. Въпреки това, организаторите постигнаха немалко от своите политически цели. На всички участници и пригласящите им по време на неуспешните опити да се убие един успешен и растящ бизнес, ще бъде потърсена съответната отговорност за всички нанесени щети”, каза Антони Тренчев, съосновател на Nexo.


Тренчев продължи: “Независимо и въпреки случилото се, екипът на Nexo продължава да бъде изцяло фокусиран върху това, което правим най-добре – изграждането на иновативни и сигурни финансови услуги за нашите милиони клиенти от цял свят. Припомняме, че Nexo е сред много малкото компании, незасегнати от вълната на фалити в крипто индустрията през изминалите 12 месеца – само по себе си най-ясният атестат за устойчивостта на бизнеса и модела ни“.


„Благодарим на щатските регулатори, участвали в процеса, за тяхната обективност и професионализъм, както и за усилията и отдадеността им да направят това, което смятат, че в най-голяма степен защитава интереса на американските граждани. Ценности като прозрачност, предприемаческа свобода и придържане към най-високите професионални, етични и правни стандарти са фундаментални за тази нация; ценности, които Nexo припознава изцяло и неотлъчно следва. Благодарни сме на адвокатската ни кантора Schulte Roth and Zabel LLP за осъществяването на този най-конструктивен диалог с щатски регулатори на САЩ, както и с Главния прокурор на Ню Йорк, който доведе до този най-справедлив и балансиран резултат”, допълни Тренчев.

Компанията Nexo, припозната в САЩ като глобален иноватор, сходен на Uber и Airbnb, предоставя революционни решения в бързо развиваща се и динамична индустрия. Поради самата същност на иновациите и на компании като Nexo, те не се вписват в съществуващите рамки. Това предполага, в добронамерено сътрудничество с институциите и в защита на интереса на потребителите, компании като Nexo да участват в развиването и усъвършенстването на съществуващите регулаторните рамки.

Коста Кънчев, съосновател на Nexo, добави: “Уверени сме, че съвсем скоро ще бъде формирана ясна, устойчива и предвидима регулаторна рамка в Съединените щати, така че Nexo и сходни компании да могат да предлагат все повече добавящи стойност продукти в съответствие със законовите и други нормативни изисквания. Така САЩ отново ще се препотвърди като световия двигател на иновациите, който от десетилетия е”.

Споразуменията, кулминация на почти две години работа, са нагледен пример за принципите на Nexo, въз основа на които изграждаме на прозрачен, предвидим и устойчив бизнес модел, устоял във времето на изпитанията на пазара. Оказаното пълно съдействие на регулаторите в САЩ е високо оценено от тях. Екипът на Nexo, както винаги, е отдаден и непоколебим в своя ангажимент да поддържа най-високите световни стандарти по отношение на спазването на регулаторните и KYC/AML/CTF задължения, защита на клиентите и инвеститорите. Така Nexo, чрез своята финансова стабилност и растеж, продължава развитието и глобалното утвърждаване на финтех индустрията.


За Nexo

Nexo е водеща световна регулирана институция за управление на дигитални активи. Мисията на компанията е да предостави пълен набор от финансови услуги и продукти на основата на криптовалути. Те включват усъвършенствани решения за търговия за непрофесионални и институционални клиенти, агрегиране на ликвидност ефективни от данъчна гледна точка кредитни линии, обезпечени с активи, лихвоносен продукт, придружени от най-високо ниво на попечителска сигурност на Nexo платформата. В началото на 2022 г. компанията основа своето инвестиционно подразделение Nexo Ventures, което има вече над 60 портфейлни компании. Nexo управлява над $2.3 милиарда в активи за над 5,000,000 потребители в 200+ юрисдикции и е обработила повече от $130 милиарда от своето основаване през 2018 г.