Европа

ДПС вкара скандала Nexo в ЕК: Забранете криптокомпании да даряват на партии

От Euronews България Euronews България

Евродепутатите от ДПС Илхан Кючюк, Искра Михайлова и Атидже Алиева-Вели вкарват скандала с Nexo в дневния ред на Европейската комисия. В писмен въпрос те призовават за обща европейска регулаторна рамка, с която да се предотврати финансирането на политически партии и субекти от съмнителни крипто компании. Информацията е от пресцентъра на ДПС.

В текста делегацията на ДПС подчертава интереса към използването на криптовалути за политически дарения и ежедневното увеличаване на участието на крипто компании в политически кампании. С писмото до Европейската комисия тримата евродепутати от ДПС изразяват съмненията си за заобикаляне на закона, в случаите, когато отделни служители или ръководители на тези компании правят лични дарения за определена политическа партия.

„Такъв е и случаят с България, в която след мащабно международно разследване се установи, че крипто компания, замесена с пране на пари в огромни размери, включително на руски олигарси и терористични организации, е финансирала чрез свои служители определена политическа партия“, посочват евродепутатите.

„При такава несигурност и бързо развиваща се крипто индустрия, предвижда ли Комисията създаването на обща европейска регулаторна рамка, с която да предотврати финансирането на политически партии и субекти от съмнителни крипто компании“, питат те.

„Как Комисията предвижда да защити европейската демокрация, когато представители на политически субекти, чрез получаването на средства от престъпни организации биват избирани на ръководни позиции, включително и в Европейския парламент?“, гласи още текстът, изпратен от делегацията на ДПС до Европейската комисия.