Euronews Уикенд

Световни звезди пяха в чест на Eлизабет II

От Димитър Петров Димитър Петров Редактор
Screenshot 2022 06 05 153141

Плеяда от звезди, сред които легендарните Куин, Андреа Бочели, Дюран Дюран, Алиша Кийс и други, участваха в концерта в Лондон в чест на платинения юбилей на британската кралица Елизабет II. На събитието пред Бъкингамския дворец присъстваха около 22 хиляди души, а тържествени слова произнесоха принц Чарлз и принц Уилям - синът и внукът на Нейно Величество.

 

 

Звезди на световната музика свириха и пяха в чест на кралица Елизабет II на концерт пред Бъкингамския дворец по случай 70 години на възкачването й на трона. Даяна Рос, Куин с Адам Ламбърт, Дюран Дюран, Джейсън Донован и много други забавляваха около 22 000 души, събрани в т.нар. Мол за "Парти пред двореца" - бляскав финал на третия ден от 4-дневните тържества, посветени на платинения юбилей на Нейно величество. 

96-годишният монарх не присъства на концерта, но зарадва развълнуваното множество, появявайки се в предварително записано видео с друго британско национално съкровище: мечока Падингтън. Той я поздравява за юбилея, докато тя казва, че споделя неговата любов към филиите с конфитюр. Синът и внукът на Елизабет II - принц Чарлз и принц Уилям - произнесоха прочувствени слова, адресирани към кралицата. 

 

Ваше Величество, мамо, мащабът на тържествата тази вечер и изливащите се топлина и обич по време на целия юбилеен уикенд е нашият начин да ви кажем: благодаря, благодаря от вашето семейство, страната, Британската общност, от целия свят.Вие бяхте с нас в трудните времена. И ни сплотихте, за да честваме моментите на гордост, радост и щастие. Вие се срещахте с нас и говорихте с нас. Вие се смяхте и плачехте с нас и което е най-важно, Вие бяхте тук за нас, през тези 70 години. Вие посветихте целия си живот в служба на нас и Вие продължавате да изпълнявате този свой ангажимент. Ето защо сега ние сме тук. 

принц Чарлз - престолонаследник на Обединеното кралство 

Кралицата не присъства на тържествата от четвъртък насам поради "леки проблеми с придвижването", като ги определи Дворецът. Но отсъствието ѝ от концерта не помрачи празничната атмосфера сред зрителите.