Общество

В Бургас: Опасно електрическо табло хвърля искри в училищен двор

От Euronews България Euronews България

Стряскащ видео клип на електрическо табло в училищен двор от което излизат искри притесни родители и жители на Бургас, след като бе публикуван в социалните мрежи през вчерашния следобед. Десетки разтревожени родители още снощи са подали сигнал за опасното табло.

Таблото се намира в двора на средно училище „Петко Росен“, което е в най-големия бургаски комплекс „Меден рудник”. Тук учат 650 деца, като въпросното табло често е използвано от по-големите ученици да се стъпва на него при прескачане на оградата, когато вечер се затварят портите. След публикуване на видеото, десетки сигнали по телефона и гневни коментари в социалната мрежа, още вечерта на място пристигат аварийни екипи.

„Оказа се, че проводниците са слаботокови оператори, не са опасни, ниско напрежение, но въпреки това е изолирано. Говорихме и с директорката, стара мрежа останала явно под напрежение. Ще бъде премахнато и таблото, и кабела, но риск за живота на децата няма“, заяви Магдалена Манолова.

В училището обясниха, че кабелите били от стар интернет и са неизползваеми. Не знаели че възпроизвеждат искри.

„Ток за интернет, 42 волта, обаче нисък ампераж. Нищо не може да ви направи, това че прави искра не означава, че може да ви убие“, каза Панайот Николов.

„Тук работят 85 професионалисти, никой няма да остави ток да удари децата. Гражданина който си е позволил да рони по този груб начин имиджа на училището е наш бивш ученик. Той влиза често с едно голямо куче и ние често му правим забележка. Предполагам, че е нещо на лична основа“, поясни директорът Даниела Петрова.

Днес мястото е обезопасено, а до идване на екипи, които да отстранят все пак опасното табло, от училището нямало да допуснат дете да приближи обекта.