Euronews Сега

БСП свиква утре партийните лидери за кабинет, Борисов отива, Христо Иванов - не (Обновена)

От Аксения Мирчева Аксения Мирчева Репортер

БСП инициира лидерската среща между председателите на партиите. Тя ще се състои от 11 ч. на 20 януари. 

Разговарях с лидерите на всички парламентарни представени партии, поканих ги утре на среща в 11:00 часа в зала Изток. Някои потвърдиха, някои казаха, че ще го обсъдят в групите си. Разговарях с Бойко Борисов и той потвърди, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова, предаде БГНЕС.

 

Разговарях с г-жа Нинова за лидерска среща и заявих присъствие. Не съм поставял условия. Решението на Националното ни събрание е ясно - не можем да участваме или да подкрепим кабинет на БСП. Смятам обаче, че е време за сериозен разговор между лидерите на партиите. Дължим уважение и отговорност пред избирателите си.

Бойко Борисов, лидер на ГЕРБ във "Фейсбук"

"Получихме поканата на Корнелия Нинова, разговаряхме с нея и това, което й казахме е, че ние не отказваме разговор, но шансовете да получи подкрепа от нас не са големи поради големите различия, които имаме. Ако търси нашата подкрепа, ние бихме предпочели да се проведат срещи в двустранен формат, който също е част от това, за което тя е получила мандат от органите на БСП. На този етап за лидерска среща не виждаме условия да се включим", пък заяви Христо Иванов от "Демократична България" в кулоарите на парламента, предаде БГНЕС. Иванов обясни, че "реалността е, че отиваме на избори" и добави, че не вижда как този разговор в колективен формат преди изборите може да допринесе. "Не виждаме какво ще произведе тази обща среща", отбеляза той. Иванов каза, че ще се водят разговори за обединение на ПП и ДБ за следващите парламентарни избори. "Ще търсим мандат за преговори с ПП, защото смятам, че е важно значимите политически фактори да видим дали можем да намерим отговор на въпроса как ще се управлява България", обясни той. По думите му трябва да се заложи на присъединяване на лица, които носят реален измерим капитал. 

"Тази сутрин получих покана от Корнелия Нинова, но това, което я уведомихме, е нашето решение от вчера, че ние няма да участваме във формирането на кабинет с третия мандат, но бихме участвали в разговори за приоритети, ако Нинова и БСП успее да сформира кабинет с останалите политически сили. Ние сме готови, понеже тези разговори не изискват лидерска среща, лидерска среща е там ако наистина искаме да сме част от едно общо коалиционно правителство. С нашето решение вчера ясно казахме, че няма да сме част от такова коалиционно правителство. Казахме на Нинова, че бихме седнали с БСП и ДБ в троен формат да говорим за приоритети и политики, но да сядаме всички заедно на лидерска среща да сформираме общо правителство с ГЕРБ и ДПС и БВ в този момент не виждаме среща", заяви съпредседателят на Продължаваме промяната Кирил Петков в кулоарите на парламента. Петков подчерта, че няма да отидат на обща лидерска среща. "На общата лидерска среща не, но сме готови да отидем на троен формат - ние, БСП и ДБ.

Получихме покана за среща от БСП, но няма да отидем на обща лидерска такава. Заявихме, че няма смисъл от нещо подобно, защото ние се виждаме всяка сряда и резултат от тези срещи няма. Резултат няма да има и от тази среща, която ще се състои, заяви лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. Той посочи, че има приоритети, по които БСП и "Възраждане" имат сходни виждания, "но има такива, по които не срещаме тяхната подкрепа". 

Единствено ДПС и „Български възход” казаха, че са склонни да преговарят за правителство.

 

Обзор на политическите събития за деня от Аксения Мирчева и Георги Карамфилов вижте във видеото: