Политика

Какво свърши служебното правителство - вижте отчета на министрите (Обновена)

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Пет месеца и половина след встъпването си в длъжност служебното правителство с премиер Гълъб Донев отчита дейността си дотук. На официално открито заседание всеки от министрите направи резюме на свършената работа в повереното му ведомство. Преди седмици Донев заръча на колегите си да подготвят отчетите така, че "и шестгодишно дете да ги разбере".

Отчетът бе направен под формата на дискусия, а Донев влезе в ролята на модератор и зададе темите. Сред тях бяха проведените предсрочни парламентарни избори, скандалът с ГКПП "Капитан Андреево", енергийната криза, инфлацията, Планът за възстановяване. Ето по-важното: 

 

Гълъб Донев, служебен министър-председател:

Заварихме държава на пауза

При встъпването ни в длъжност на 2 август 2022 г. обещах на българските граждани, че няма да сме Б-отбор в управлението на държавата. Благодаря ви, че оправдахте доверието ми!

Ако трябва да направя кратка визитка на нашия кабинет, че отбележа, че сме най-дълго управлявалото служебно правителство, което нямаше дори 100 часа кредит на доверие. И най-важното – ние сме правителство на действието в екип.

Преди време бях казал, че най-доброто средство за справяне с неоснователните обвинения и атаки, е добре свършената работа. Затова на финала на мандата е добре да посочим какво свършихме, докато другите говориха. 

С това днес даваме добър пример и е възможно да поставим началото на една добре функционираща институционална рамка. Защото, ако изключим последните служебни правителства, след 2009 г. нито едно не е представило отчет за свършеното в своя мандат

Ще направя уточнението, че сме тук, не за  да отчитаме дейност и да се похвалим в контролирана среда. Тук сме, за да представим резултатите от работата ни, които промениха живота на хората към по-добро.

Заварихме държава на пауза, в която връзките и взаимодействието между институциите бяха прекъснати.

Според мнозина отговорностите на служебното правителство се изчерпват само с организацията на предсрочните избори. Ще добавя – не само. Това е основното конституционно задължение.

В политическите прогнози е надвиснало предчувствието за скорошни предсрочни избори. Сега е моментът да припомним, че нашето правителство се справи с предишните на 2 октомври 2022 година – те протекоха спокойно, прозрачно и в съответствие със закона. Това е оценката на всички наблюдатели - и български, и международни. Съществени нарушения не бяха установени. Изборната активност беше много ниска, за което отговорността не е на служебното правителство.

...

Отговорните министри:

Справихме се с изборите и всички го признаха

Иван Демерджиев, министър на вътрешните работи:

Обезпечихме криминалния контингент, така че да елиминираме и намалим до минимум контролирания вот на изборите. По този начин осигурихме честни избори.

Създадохме работна група по киберсигурност към ДАНС, в която участваха служители от ДАНС, както и от Министерството на електронното управление. Най-важното е, че изборите протекоха спокойно и най-важна е оценката на международните наблюдатели и българските граждани, които показват единодушно, че сме се справили.

Георги Тодоров, министър на електронното управление

Освен, че осигурихме честното провеждане на изборите, осигурихме и спокойното му протичане. Открито преминахме през осигуряването на машините за гласуване, разбира се при активна комуникация с ЦИК. За първи път предоставихме достъп до кода на машините за осигуряване на по-голяма откритост и сигурност при отчитането на резултатите. Това е резултат от екипната работа на всички нас.

Николай Милков, министър на външните работи:

Успешното провеждане на изборите в чужбина беше приоритетна задача на Външно министерство. Работихме в координация с всички ангажирани институции, каза служебният външен министър Николай Милков. Постоянно усложняващите се законови изисквания към изборния процес направиха организирането на изборите по-трудно. Но изборите минаха безпроблемно и нямаше нарушения и оплаквания.

Крум Зарков, министър на правосъдието:

Ние също имаме принос към изборите, тъй като гласуване беше организирано и на местата за лишаване от свобода и там активността беше доста по-висока, отколкото извън тях.

Наблюдавал съм дълги години изборните процеси и едно от нещата, които винаги са били проблем, са взаимоотношенията между ЦИК и Министерския съвет. Този път те бяха на безпрецедентно добро ниво и това се отрази – имаме обективно доказателство за добре свършената работа – всички политически сили признаха резултатите от изборите.

Последвалите закачки с машините и евентуалното им „пипане“ бяха много бързо опровергани, благодарение на министрите на вътрешните работи и на електронното управление.

...

Demerdjiev Министрите на вътрешните работи Иван Демерджиев и на социалната политика Лазар Лазаров. Снимки: БГНЕС

Христо Алексиев, министър на транспорта:

Всички виждат какви бяха цените на газа тогава и какви са сега

Може би хората бързо забравят, но ние заварихме една много сложна и тежка ситуация. Един недовършен интерконектор. Голяма ликвидна дупка в обществения доставчик "Булгаргаз" от порядъка на 1 млрд. лв. Той бе оперативно и финансово извън строя.

Заварихме несключени договори, неясни доставки на природен газ, сериозна паника и притеснение в бизнеса и гражданите. Заварихме хранилище Чирен, което не бе попълнено или бе попълнено с количества на много висока цена.

Но работихме в отбор денонощно, имали сме спорове и конфликти, но резултатите са налице: Всички виждат какви бяха тогава цените и какви са сега – два пъти по-ниски. Всички знаят, че интерконекторът беше открит и можем да получаваме природен газ на съвсем други цени. Всички знаят, че "Булгаргаз" е в доста добро финансово състояние.

Има и много други стъпки не само в сферата на природния газ, но и на енергетиката,  и на горивата. Смятам, че в рамките на тези 5, вече 6 месеца успяхме да постигнем неща, отлагани над 10 години във времето.

...

Росен Христов, министър на енергетиката: 

Лично президентът договори политическото споразумение с турската "Боташ"

Напълно овладяхме безпрецедентната криза с липса на доставчици, липса на договори. Започнахме да купуваме газ изцяло по прозрачни, тръжни процедури и съгласно закона. Върнахме на масата за преговори най-големите доставчици на втечнен газ, което доведе и до стабилност на доставките и значително понижаване на цената.

Но по-важното е, че кризата с доставките на газ в глобален мащаб е заради недостига на инфраструктура. Важно беше да се осигурят слотовете за разтоварване на втечнения природен газ, който стана основен източник за българския пазар.

В Гърция договорихме двойно увеличение на капацитета на новостроящия се терминал в Александруполис, на практика осигурявайки 1 млрд. куб. метра капацитет за доставки.

А широко коментираният договор с "Боташ" е един безпрецедентен политически пробив, който много компании и страни, включително ЕК с Урсула фон дер Лайен опитваха да постигнат. Успяхме, естествено, със съдействието и в партньорство с президентската институция. Лично президентът успя да договори политическото решение.

Огромна роля имат и много министри, които имат ключови отношения с турската страна. Всички лобираха и помагаха турската страна да разбере значимостта на това споразумение. В момента там имаме резервиран капацитет за милиард и половина куб. м. И по този начин сме осигурили напълно инфраструктурата, необходима за доставка на втечнен газ.

Постигнахме рекорден износ на електроенергия през миналата година. Към БВП се добавиха близо 7 млрд. лв. които осигуриха средствата за компенсации за високите цени на тока към българския бизнес.

Значимо постижение е подписването на двата договора за доставка на ядрено гориво с "Уестингаус" и "Фраматом", и по този начин осигурихме дългосрочно неруско ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй“ и безопасната му експлоатация.

Проведохме и две мащабни благотворително акции – на етническите българи в Болград, Украйна осигурихме 18 генератора, които имах привилегията лично да даря. Там хората имат ток за два часа на денонощие и тези генератори осигуряват работата на болници, училища и други важни обекти.

Предоставихме и 212 климатика за пострадалото от наводненията население в района на Карлово, които да подпомогнат трудностите с отоплението. А частна компания дари зелената електроенергия, необходима за тези климатици.

Оздравихме "Булгаргаз", която завършва годината на 20 млн. лв. печалба. И в момента сме осигурили напълно доставките на газ за 2023 г. и инфраструктурата за 2024 г.

...

Rosen Hristov Министрите на енергетиката Росен Христов, на правосъдието Крум Зарков и на отбраната Димитър Стоянов (от ляво на дясно)

Иван Шишков, министър на регионалното развитие:

Кризите бяха толкова големи, че нямахме избор - станахме екип

В първите дни, когато започнахме да работим с кризисния щаб, един от големите проблеми беше недовършеният интерконектор с Гърция. Мисля, че тогава, още в първите дни от правителство станахме екип. Така го почувствах и така се получи. Получи се, защото бяхме намерили един демотивиран строител и един недовършен строеж. След два месеца имахме разрешение за ползване поне на тази част, която беше необходима да постигнем нужния ефект. И имаме успех, който беше изключително важен за цялата енергетика.

Ако си спомняте, когато взехме разрешението за ползване, аз слязох тук, долу и го представих на българските граждани от тази сграда, а не от МРРБ. Защото успехът беше на целия кабинет. И няколко дни по-късно газът потече.

На всички колеги благодаря за чудесната съвместна работа. Моето усещане беше, че още в първите дни станахме екип, защото кризите бяха толкова големи, че нямахме никаква друга възможност. 

...

Никола Стоянов, министър на икономиката:

Не международният пазар, а ние овладяхме цените на енергия и горива

Овладяването на инфлацията бе най-сериозното предизвикателство, с което се сблъскахме през август, когато встъпихме в длъжност. Факторите за рекордната от 1998 г. насам инфлация тогава идваха основно от сектор "Енергетика".

Благодарение на добрата работа на щаба, енергийното министерство и на всички колеги, овладяването на цените на енергоносителите даде определено глътка въздух. Принос за това имаха и преговорите по отношение на горивата. Вижда се, че не международната ситуация промени тези цени, а работата на служебното правителство. 

Намалението на инфлацията започна от октомври, а запазените нива за декември спрямо равнищата от предходния месец са добър сигнал, защото в този месец на годината по традиция в България инфлацията предпразнично се покачва.

Предстоят разговори и с търговските вериги за храни, за да могат хората да усетят и по джоба си през следващите месеци, че цените намаляват. Това ще ни позволи включително да достигнем критериите за влизане в еврозоната.

...

Лазар Лазаров, министър на труда и социалната политика

Увеличихме социални помощи, заплати, добавки

Бил съм част от четири редовни и четири служебни кабинета. В сегашното служебно правителство съм се чувствал най-подкрепен. Благодаря за екипната работа. Благодарение на нея имахме възможността да разработим поредица от инициативи, които да се отразят върху жизнения стандарт и да запазят качеството на живот на уязвимите групи в среда на повишаващи се цени на енергоносители и на храни.

С пакета от мерки за подкрепа на уязвимите хора, които получават целеви помощи за отопление, достигнахме до всеки десети гражданин в България.

Безпрецедентно увеличихме и размера на границата на бедността за тази година - с 22% увеличение, с които се увеличи и подкрепата за хората с увреждания. Това засяга повече от 670 000 души, които ще получават с 22 на сто по-висока финансова подкрепа.

Изключителен успех е създаването на условия за реформа в областта на социалното подпомагане, с която обвързахме социалните помощи с размера на линията на бедност.

Има един непосредствен ефект - от 1 юли социалните помощи ще бъдат увеличени с почти 65 на сто“, подчерта вицепремиерът.

Служебното правителство не се поддаде на масовата истерия за ръста на минималната работна заплата и постигнахме увеличение с 9,9%, което изцяло компенсира инфлационните процеси в страната, заяви Лазаров.

Създадохме и условия 900 000 пенсионери да получат увеличението на своите пенсии от октомври миналата година, като средното увеличение е с 15,2%. Изплатихме и коледни добавки на всички пенсионери в размер на 70 лева, което е най-високият размер на коледна добавка изобщо.

...

Асен Меджидиев, министър на здравеопазването:

Дано следващите не дадат заден ход за детската болница

Надявам се, че бъдещото редовно правителство няма да даде заден ход за бъдещата детска болница. Теренът, който намерихме за болницата и обявихме като обект от национално значение, беше една от задачите, поставена ми и от президента Румен Радев.

Благодаря и на министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков по темата за терена на детската болница. Този процес върви от цели седем години, прескачахме от тема в тема, срещахме се с лобистки опити за мястото, нарушихме доста интереси и си създадохме врагове, но това е държавническо решение.

...

Zarkov Grupa Министрите слушат встъпителните думи на служебния премиер Гълъб Донев.

Атанас Пулев, министър на иновациите и растежа:

Рекламирахме Плана за възстановяване, вече има 10 000 кандидати

Екипът на Министерството на иновациите и растежа увеличи сериозно интереса на българските фирми към Националния план за възстановяване и устойчивост. На 2 август 2022 г. в министерството МИР имаше само четири проекта за помощ по НПВУ, а сега имаме 10 200 проекта на малки и средни предприятия.

Това стана с открит диалог и във взаимодействия с другите министерства. Организирахме редица семинари, използвахме и иновативен подход да обиколим цялата държава, като имахме срещи с 28 областни управители. В срещите участваха представители на местните власти и на работодателски организации, на тях се даде информация за отворените процедури по НПВУ. Информацията е сила, затова хората кандидатстваха и успяхме да получим инвестиционен интерес от всяка една област в България, каза министър Пулев.

...

Атанас Пеканов, министър по управление на европейските фондове:

Парламентът бави законите по плана за възстановяване. И това е проблем

Средствата от европейските програми са реални средства, които ще се влеят в икономиката в идните години, ще дадат тласък на редица важни процеси - от икономиката и иновациите в малките и средни предприятие до превенция и управление на рисковете от наводнения, свлачища и горски пожари. Те ще допринесат за реализирането на важни проекти в сферата на транспорта, за развитие на човешкия капитал, за осигуряване на работа и за образование.

От началото на август миналата година за България бяха одобрени 10 от 10 от европейските програми. По четири от тях някои от процедурите са започнали, а по всички ще има процедури в следващите месец-два. Това е резултат от екипната работа на целия служебен кабинет.

Усилията ни бяха и са насочени към заложените в Плана за възстановяване важни законодателни промени. За моя изненада парламентът през октомври задължи правителството да внесе законите, свързани с Плана. Така или иначе щяхме да ги внесем и го направихме в много бърз срок. За съжаление, от внесените 14 законопроекта, Народното събрание за момента е приело само два. Това е проблем и трябва да се каже ясно.

 

Обзор на политическите събития за деня от Аксения Мирчева и Георги Карамфилов вижте във видеото: