Политика

Гълъб Донев към министрите: Подготвяйте си отчетите така, че и 6-годишно дете да ви разбере

От Euronews България Euronews България

Призовавам да подготвим всеки в своята сфера на компетентност и отговорност кратък и ясен отчет за свършеното от август досега с акцент върху решенията, които са се отразили положително върху живота на хората. Това заяви служебният премиер Гълъб Донев в началото на първото заседание на Министерския съвет за 2023 година. Докато подготвяте отчета си, си представяйте, че и шестгодишно дете трябва да ви разбере, добави той.

Премиерът посочи, че когато са встъпили в длъжност като служебно правителство, не са подозирали, че през януари 2023 г. мандатът на временна власт все още ще е в сила. Вторият мандат за съставяне на редовно правителство е в ход, краят на нашия мандат наближава, отбеляза Донев. Той подчерта, че правителството от самото начало работи и решава проблемите на хората, като спазва принципите на доброто управление. Откритост и отчетност са критерии за добро и ефективно управление, заяви министър-председателят. 

По думите му кризите от последните години се отразяват на новогодишните ни пожелания. Заради Ковид пандемията си пожелавахме здраве, заради войната в Украйна си пожелаваме новата година да донесе мир. Всъщност новата година е време, а времето е най-ценният подарък, който можем да получим. Време, което надявам се ще осмислим с избора си да бъдем добри хора, каза Гълъб Донев.

От Министерството на финансите пък съобщиха, че се подготвят нови мерки срещу високата инфлация. Общо ще бъдат отпуснати над 170 млн. лева.  Все още кабинетът обсъжда различни предложения, сред тях са помощ за пътуване с градския транспорт и  облекчаване на сметките за отопление. След като антиинфлационният пакет бъде готов, предстои обществено обсъждане. Идеята на служебното правителство е този път мерките да бъдат насочени към най-уязвимите групи. Тепърва ще стане ясно и какъв е механизмът, чрез който ще се определя кои групи ще имат право на помощ.