Общество

Експерт: Държавата субсидира неефективната "Топлофикация-София", а няма пари за потребителите на газ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Българската държава намери ресурс да подпомага най-неефктивното енергийно предприятие в страната – Топлофикация София, което ни струва на всички нас близо 1,5 млрд. лева и никой не намери капка смелост да защити интереса на 500 хил. български граждани, които използват природен газ.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ председателят на българска асоциация „Природен газ“ Светослав Иванов.

Това, за което ние настояваме, е равнопоставеност – нищо друго. Българската държава плаща милиарди левове, за да субсидира електрическата енергия за всички, без значение дали са битови или небитови потребители, в това число и големи индустриални потребители.

Компаниите от газовата индустрия настояват да бъде покрита разликата между цената от 100 лв. на мегаватчас и тази определена от регулаторите.

„При сегашните цени това означава поемане на поне 40% от сметките на домакинствата“, посочи Иванов.

Според него всички български министри на енергетиката се държат като министри на Булгаргаз, БЕХ, Булгартрансгаз, а не като като министри на българската енергетика.

По думите на Иванов организираната вчера кръгла маса за 30-годишна енергийна стратегия на България е опит вицепремиерът по управление на финансовите средства Атанас Пеканов да има някаква основа, когато отиде в Брюксел да иска предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост.

„Присъствието на газовите експерти там беше забранено“, посочи Иванов.
Председателят на българската асоциация „Природен газ“ се закани, че газовите компании ще търсят правата си в съда.

Целия разговор вижте във видеото.