Европа

Как ученици и учители в Украйна се адаптират към обучение по време на война?

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Около 6 милиона ученици в Украйна всеки ден се сблъскват с различни предизвикателства.

Тези, които са избягали от родните си места, са били принудени бързо да се напаснат към нови училищни системи.

Тези, които са останали, са изправени пред недостиг на класни стаи, обучение в бункери под земята и липса на сигурност.

Продължаващите прекъсвания на електрозахранването в цялата цялата оставиха 10 милиона семейства без постоянно електричество или стабилна интернет връзка, което затруднява дистанционното обучение. Въпреки това учители и ученици са решени да преодолеят тези предизвикателства.

Когато започна пълномащабната инвазия, преминахме към дистанционно обучение, но поне поддържахме връзка с учениците онлайн и общувахме. Подкрепяхме се и избягвахме ненужната паника.

Дмитрий Хохмановски, учител по история

Осигуряват ни ефективно обучение дори по време на въздушни нападения. Прекарваме интересно и качествено това време, дори свободното.

Диана Гуменюк, ученичка

От началото на войната сградите на повече от 2600 училища и университети са повредени, а 413 са напълно унищожени.

„Повече от 20 000 деца напуснаха Ровненска област, за да учат в други страни, а около 1000 учители напуснаха Украйна. Много е важно, че на учителите беше позволено да организират образователния процес от разстояние, от всяко място, включително и от чужбина“, казва Петро Коржевски – директор, департамент на образованието и науката в Ровненска област.

Украйна се присъедини към Глобалното партньорство за образование, което ѝ дава възможност да получи достъп до безвъзмездни средства в размер на 43 млн. долара продължаваща психосоциална подкрепа за децата и преподавателите, професионално развитие на всички учители и изграждане на цифрова образователна екосистема.