Култура

Фестивал в София представя киното на исляма

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

За старта на Sofia MENAR Film Festival, на който ще бъде представено най-доброто от игралното, документалното и късометражното кино на Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка в студиото на „Добро утро, Европа“ гостува един от организаторите на уникалното за Балканите събитие – Здравко Георгиев.

Организаторът на SOFIA MENAR 2023 разказа, че откриването на фестивала с премиерата на българската лента „Духът на Шехерезада“ е преминало изключително успешно.

Фестивалът предлага 40 заглавия. Зрителите могат да гледат тези филми до 29 януари. Премиерата премина изключително добре. За първи път фестивалът MENAR се открива с български филм. Билетите за филма бяха продадени много преди официалното откриване на фестивала. Залата беше пълна. Имаше радостна атмосфера

Георгиев благодари на режисьорката Катя Борисова, че се е доверила за премиерата на филма именно в рамките на SOFIA MENAR 2023. А за всички, които са пропуснали филма – ще могат да го видят на 21 януари, когато има още една прожекция в културен център G8.

„Тези 40 заглавия са подбрани от над 1000. Традиционно филмите са от Близкия изток, Централна Азия и Северна Африка плюс няколко гостуващи държави. Тази година имаме филм от Мадагаскар“, разказа Георгиев и допълни че на 28 януари ще има вечер на Индия, на която освен прожекция на индийски филми ще има също и традиционни индийски танци и храна.

В рамките на фестивала се провеждат традиционни вечери на държавите, чиито филми участват във фестивала, уточни Георгиев.

На 17 януари е вечерта на Алжир, където ще се прожектира филмът „Хелиополис“ – алжирското предложение за чуждестранен „Оскар“.

В четвъртък има вечер на Азербайджан и представянето на „Олимпия“ – един от малкото комедийни филми на фестивала.

Тази година фокусът на MENAR са жените режисьорки в Иран. Ще бъдат представени 4 ирански филма. Иранското кино става все по-познато. На хората им е интересно какво става там, посочи Георгиев.

„Тази година имаме един изключително награждаван филм – „Школа за келеши“, каза още организаторът на фестивала.

„Школа за келеши“ е турска продукция, която е отличена на Берлинале и печели голямата награда „Златен Хюго“ на фестивала в Чикаго.

Колкото по-добре е преведен един филм, толкова по-добре за зрителите, защото той обогатява това, което виждат на екрана, подчерта Георгиев.

Вижте целия разговор във видеото.