Култура

Петър Тодоров: 650 хиляди са гледали български филми в кината през 2022 г.

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

В петък, 13 януари, българското кино ще празнува рождения си ден. При това не един ден, а цял месец. Така ще се отбележи годишнината от появата на първия български филм на Васил Гендов – „Българан е галант“, за чиято поява кинокритиците спорят дали е през 1910 или 1915 година. В навечерието на рождения ден на българското кино в студиото на „Добро утро, Европа“ гостува директорът на Националния филмов център (НФЦ) Петър Тодоров.

„Миналата година е една от най-успешните за последните 30 години – 650 хиляди зрители са влезли в кината да гледат български филми и са донесли около 6 милиона лева приходи. Това е около 15% от общия приход от кино билети“, посочи Тодоров.

По неговите думи има интерес и към старите български филми и въобще към киното от едно време, за да се види как се е правило.

„В цял свят е тази тенденция и при нас не е по-различно“, добави той.

2022-а е по-успешна спрямо 2020-а и 2021-а взети заедно. Хората започнаха да се връщат в кината, вече сме близко до нивата от 2019 година.

Тодоров отбеляза, че интересът към българското кино е доста висок.

Той отхвърли твърденията, че НФЦ е раздал 44 млн. за филми и уточни, че това е целят бюджет, с който разполага институцията, но тя няма административния капацитет, за да разпредели всички средства.

„17 милиона са инвестирани в българската филмова индустрия“, коментира Тодоров и добави, че са финансирани над 100 проекта.

Той подчерта, че НФЦ не е единствената институция, която финансира филми у нас и посочи, че има филми, които са постигнали много добри резултати и без финансиране от НФЦ, давайки пример с „Моралът е доброто“ и „Нямаш място в нашия град“.

„Един филмов проект е като жив организъм, той се развива, диша, живее, така че има голяма опасност да залитне и да не завърши като добър филм, но когато има добра основа на един добър сценарий, вероятността да стане добър филм е много голяма“, подчерта директорът на НФЦ.

Целия разговор вижте във видеото.