Европа

Роберта Мецола пред Euronews: Доверието се губи за минути, вземаме нови мерки срещу корупцията

От Теодор Тодоров Теодор Тодоров Международен редактор

Европейският парламент предлага нов набор от мерки за борба с корупцията и прозрачност след корупционния скандал.

Според председателя на институцията Роберта Мецола, която говори пред кореспондента на Euronews Шандор Жирош, целта е всички в ЕП да носят отговорност.

В крайна сметка доверието, чието изграждане отнема 20 години, се разрушава за минути. Сега се впускаме в скоростен набор от мерки, някои от които трябва да бъдат подсилени, някои от които можеха да бъдат по-добре подсилени и някои от които трябва да бъдат въведени. По същество, въвеждаме отново концепцията за отчетност, почтеност и независимост. Можем да се гордеем с работата си, но можем да се справим и по-добре.

Роберта Мецола, председател на Европейския парламент

Шандор Жирош, кореспондент на Euronews: Мислите ли, че тази мрежа е имала шанса да повлияе на актуалните решения тук?

Пътувания, които са одобрени, пътувания, които не са декларирани. Разглеждаме процеса на внасяне на изменения, сроковете, начина, по който се договарят резолюциите. Искам да се уверя, че сферите на влияние, най-вече предупредителните аларми, трябва да започнат да звънят по-рано. Ето защо трябва да регулираме по-добре достъпа. По-добре да регулираме регистъра за прозрачност. Това ще кажа на всички членове на ЕП и на служителите – ако видят нещо, което не е наред, веднага да сигнализират. Трябва да се говори и трябва да се направи.

Ще има ли правна защита за подателите на сигнали в тази сграда?

Винаги можем да подобрим защитата на лицата, които сигнализират за нередности. Казвам това не само като политик, но и като адвокат: за да защитим този парламент, нейните членове, че след като видят неправомерни действия, те могат безопасно да докладват за това и да бъдат защитени по време на целия процес. Аз трябва да бъда гарант и да се уверя лично в това.

Смятате ли, че ще изскочат нови имена в скандала от Европейския парламент, било то сътрудници или евродепутати?

Това не е нещо, с което мога да спекулирам в момента, дали ще има още. Мога само да успокоя вашите зрители и нашите граждани, че ще отговоря по възможно най-коректния и незабавен начин.

Някои политически партии и правителства вече представят Европейския парламент като корумпирана институция и казват, че не взимаме никакви уроци за върховенството на закона и корупцията от Парламента. Какво отговаряте на тези критики?

Винаги ще има сили в Европа, които ще се опитват да унищожат Европейския съюз и Европейския парламент, който е дом на откритост, прозрачност, силен глас в защита на демокрацията, човешките права и върховенството на закона. Моят отговор са именно мерките, по които получих пълен мандат от всички политически групи от левия до десния спектър, за да ги приложа.