Икономика

Крипто експерт: Кражба на 1.4 милиарда в крипто света е нещо рутинно

От Диана Радева Диана Радева Водещ

Не смятам, че скандалът с Nexo ще се отрази на глобалния свят на криптовалутите. Кражба на 1.4 милиарда в крипто света е нещо рутинно.

Това заяви в студиото на „Добро утро, Европа“ по Euronews Bulgaria Иван Ванков-Gatakka – IT експерт, IBM Champion и блогър.

„Този скандал ще разтърси политическото пространство у нас, защото не е кьорфишек, а идва от чужди служби. България е много малка държава, много е трудно да намериш хора, които не са свързани с никой. Това не означава, че свързаните лица са направили нещо лошо само по себе си. Политиците у нас обаче са свикнали да изкарат дивиденти от всеки скандал, така че ще станем свидетели на вадене на кирливи ризи със сигурност“, посочи Ванков.

Не дамгосвайте програмистите от Nexo. Те нямат никаква идея за престъпления, ако такива има. Те правят продукта, как се използва той зависи от собственици, управители и прочее.

По думите на IT специалиста, големият проблем на крипто валутите е, че не са регулирани.

„А целта на крипто борсите е да придвижват пари. Идеята на този продукт е да направи копие на класическите банки. Целта им са големите инвеститори, които имат капитал и управляват рискови ресурси. Проблемът е, че има операции със санкционирани хора“, подчерта Ванков.

Според него крипто индустрията няма бъдеще.

„За съжаление криптото е много лесно за пране на пари, защото придвижването на средства е много лесно. Но това с анонимността е малко спорно, може да се проследи откъде накъде отиват средствата. Но няма ЕГН-та и прочее“, отбеляза IT експерта.

Вижте целия разговор във видеото.