The Cube

The Cube: Законите на ЕС за регулация на криптопространството

От Мария Кръстанова Мария Кръстанова Репортер

Във връзка със случващите се събития в страната ни, свързани с Nexo, Мария Кръстанова в The Cube ще ни припомни какво законодателство прие наскоро ЕС, за да регулира криптопространството.

Търговията с крипто предизвиква противоречиви реакции още от възникването си. Темата е толкова голяма, че се наложи ЕС да вземе законодателни мерки. През юни 2022г. Съюза прие регламент, който цели да намали рисковете за потребителите. Накратко казано, според регламента доставчиците се считат за отговорни в случай на загуба на криптоактивите на инвеститорите. Новите правила обаче влизат в сила 12 месеца след постигнатото съгласие.

Главният регулатор на ЕС призова за глобален подход за защита на инвеститорите на дребно, тъй като някои пазарни участници съвсем умишлено избягват регулираната система. Целта им е да бъдат едновременно отделени, но и работещи за нея. Това каза в интервю за CNBC европейският комисар по финансовите услуги.

На този фон не е изненада, че се търси сътрудничеството на международно ниво. ЕС възнамерява да работи заедно и със САЩ. След големите трусове в криптоиндустрията някои американски политици призоваха министерството на финансите да предприеме по-строги мерки срещу криптоиграчите.

Има данни, че британски длъжностни лица също работят по нов регламент, с който да ограничат тази разрастваща се мащабно сфера.

Предстои да проследим дали веднъж, влязъл в сила, европейският регламент ще се окаже толкова ефективен, колкото очакват политическите ни представители, или ще се търсят други начини за ограничаване на тази индустрия, въпреки огромния й потенциал.