Euronews Primetime

Украински ядрен инженер: Готови сме да си сътрудничим с България

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

България продължава похода си към откъсване от руската енергийна зависимост и в областта на ядрената енергетика. През последните две седмици страната ни подписа два договора за нови доставки на свежо ядрено гориво - единият със шведската компания Westinghouse, а другият с френската Фраматом. За да започне да работи АЕЦ "Козлодуй" с различно гориво от руското, централата трябва да премине през редица технически промени, които отнемат време и пари. Оказва се обаче, че Украйна има опит в точно такъв вид технологични процеси и може да сподели своя опит с нас. Какви са тайните на украинските атомни централи - отговорите потърси Георги Карамфилов от украинския ядрен инженер Юрий Сапожников. 

Имате опит в строенето на големи електроцентрали в Украйна. Смятате ли, че именно огромни ядрени централи като Запорожката например са бъдещето, или по-скоро малките модулни реактори, за които говорихте и на конференцията?

- Да, имаме опит в строенето на ядрени централи с приблизителен капацитет 1000 мегавата. Подобни като тази, която имате в Козлодуй. А що се отнася за бъдещето, според мен то е баланс между ядрените централи с традиционни мощности и построяването на малки модулни реактори. Малките модулни реактори могат да бъдат използвани за разнообразни цели. Спектърът им на употреба е доста по-пирок. Например чрез тях бихте могли да генерирате водород и да произвеждате амоняк. А тъй като са и много по-безопасни, могат да бъдат разположени в близост до населени места.

За да навлезем в спецификите, вашата Южноукраинска електроцентрала вече оперира със свежо ядрено гориво от компанията Westinghouse. Нашата в Козлодуй също има подобни планове и цели. Колко време ви отне да преминете към американско гориво?

- Запорожката електроцентрала започна да интегрира американско гориво в началото на 2000-та година. Отне ни около 8 години да заредим напълно трети блок на Южноукраинската ядрена централа. По мое мнение обаче България не отделя достатъчно време на този процес. Вече имаме опит и 7 блока, които оперират с горивен баланс. Със сигурност можем да кажем, че горивния баланс е много по-подходящ от употребата на само едно гориво.

Правителството ни говори за преходен период, през който едновременно ще използваме американско и руско гориво. Вие преминахте ли през подобен период или успяхте да намерите по-добър начин?

- Да, преминахме чрез така наречения миксиран подход- част от енергията беше по дизайн на Уестингхаус, другата част по руски. Постепенно заменяхме и увеличичавахме употребата на американското гориво в миксирания баланс. Нужни са ви поне 4 години, за да замените изцяло руската част, тъй като всичко това е свързано и с икономика. Трябва да достигнете до пълно изгаряне на руското гориво.

Какви препоръки бихте дали на мениджърите на нашите атомни електроцентрали, както и на правителството, за да ускорим интегрирането на гориво от Уестингхаус? Защото се оказва, че за петия блок на петия реактор на Козлодуй, разполагаме с руско гориво до приблизително 2025г. А след това, веднъж изчерпали руското гориво, трябва да сме готови да използваме само американско..

- Вижте, не познавам добре ситуацията в България. Не знам какво количество сте купили и за какво време. Не мога да дам препоръки, тъй като става дума за вътрешнополитически въпрос.

Казахте, че Украйна и България трябва да работят заедно, за да подобрят условията, които касаят ядреното гориво, както и алтернативните начини за доставка. Как можем да направим това?

- Да, трябва да работим заедно, тъй като нашите съоражения са приспособени, регулаторът ни също, изобщо имаме голям опит как се заменя едно гориво с друго, как се прави диверсификация на доставчици, двигатели и всичко необходимо. Отново повтарям, тъй като имаме богат опит в тази сфера, сме готови да създадем контакти и да си сътрудничим с България.

И тъй като вече сте изминали този път и имате необходимата експертиза, сте готови за комуникация с експерти от Козлодуй с цел да подобрите процеса?

- Да, точно така. Можем да помогнем на база опита ни и да си сътрудничим с българските експерти. Това е вътрешнополитически въпрос, разбира се, но можем да окажем помощ със сигурност.

Нека поговорим още малко за малките модулни реактори. Украйна има планове за тях. Вече работите и със САЩ. Как смятате да направите така че те да работят по-добре за индустрията, а големите централи да бъдат използвани предимно за генериране на електричество?

- Лично аз смятам, че модулните реактори могат и да произвеждат енергия, но е далеч по-интересно да бъдат интегрирани в големите предприятия, например в металургията. Мисля, че модулните реактори са много по-приспособими в частния сектор от ядрените електроцентрали. За построяването на реактор с традиционна мощност е необходимо доста повече време, а не много частни компании искат да инвестират парите си в този процес. В този смисъл модулните реактори са по-подходящият избор.

Как можем да сдобием с необходимото финансиране за ядрените програми, както Украйна успя?

- Опитваме непрестанно да търсим инвеститори за нашите ядрените програми, взимаме заеми. Ситуацията ни обаче беше улеснена, тъй като имахме напълно завършена ядрена инфраструктура, хранилища.. Имахме всичко необходимо. А знаете, след завършено построяване, идват ако не приходите, то поне сигурно електричество за страната ни. Което, от своя страна пък, е доста по-евтино...

Още една тема, по която искам да поговорим. Как съхранявате ядрената енергия? Споменахте, че Украйна разполага с хранилища и че сте готови да работите с България и в това отношение?

- Да, Украйна точно завърши построяването на централизирано хранилище за съхранение на ядрена енергия. Цялата енергия се съхранява в така наречените горивни басейни, разположени в близост до блоковете. След тази година, по много специфичен начин, ще преместим енергията от тях в централизираното хранилище за съхранение. То е напълно безопасно, има необходимите охладителни механизми. Помните, аварията с Чернобилската атомна централа, поради допуснатите грешки реакторът прегря. Защото когато електричеството спре, водния запас се изчерпва. И това води до невъзможност да се охлажда... Но в случая с нашето централизирано хранилище, няма подобна опасност, тъй като използваме въздушен охладител. Именно този опит можем да споделим с българските си колеги.

Смятате ли, че е възможно Украйна да помогне на България да построи свое собствено хранилище, вместо да търси вече съществуващо?

- Не познавам добре ситуацията в България, що се отнася до вече съществуващите хранилища. Мога да говоря за нашето хранилище, то е създадено за 100 години опериране. След това ще трябва да потърсим друго решение за съхранение на ядрена енергия. Вижте, не става дума само за съхранение на ядрено гориво, а за жизнеспособни изотопи. Не може да бъде използвано в бъдеще заради ограниченията на живот на реакторните вентилатори.

И още един последен въпрос, колко струва прехода от руско гориво към неруско? Каква цена България трябва да е готова да плати за този преход?

- Не разбирам напълно въпроса ви. За прехода от Русия към Уестингхаус?

Да.

- В зависимост от сключения договор, не мога да ви кажа с точност. Всеки случай е уникален. Зависи как ще протекат преговорите между България и Уестингхаус.