Икономика

Експерт: Финансиране за ядрени реактори може да се търси от участниците в проекта

От Георги Карамфилов Георги Карамфилов Репортер

Проблемите пред финансирането на ядрени проекти са въпрос за 1 млрд. долара. Наистина са много, но ако погледне как някои от проблемите бяха решени в ЕС, те са преди всичко гаранциите, които трябва да бъдат предоставени за инвестицията, изкупуването на електроенергията и гаранциите за минималната цена за изкупуването й, и застраховката, която трябва да бъде предоставена при финансирането.

Това каза пред Euronews Bulgaria Костадин Сирлещов, юрист в областта на ядрената енергетика.

Ядрената централа не може да се изплати толкова бързо. Хубавото е, че ще се изплати след 15 години и в следващите 40-50 години тя работи само на печалба.

Финансиране може да се получи от няколко източника. Трябва да се мисли за финансиране, което е свързано с участниците в самия проект – участниците като инвеститори. Може да се финансира и от частни и държавни финансиращи институции след структурирането по правилен начин.

Малките модулни реактори преди години бяха просто една идея. Няколко години след това вече имаме няколко официални лиценза и проекти, които са започнали да се строят. Ако започнат да се строят по-системно малки модулни реактори, тогава вероятно и цената на изграждане би паднала. Те могат да заместват горивната база за топлофикационни дружества, да се използват на местата на разрушените тецове на въглища и т.н.

Вижте цялото интервю във видеото.