Общество

НЕКСО определи действията на властите като рекет

От Euronews България Euronews България

Евроджъст няма общо с акцията в криптобанката НЕКСО, това отговориха от институцията специало за Euronews Bulgaria. Европейската институция е провела разследване в България, Сърбия и Кипър за измами, свързани с кол центрове, които нямат общо с НЕКСО. В България прокуратурата все още не дава информация дали след обсиките в офиси на крипто банката има арестувани или обвинени. 

Часове след мащбната акция от НЕКСО писмено изразиха несъгласие с действията на прокуатурата. От постовете им в Туитър се разбира, че  определят действията на властите като рекет. Те обясняват и че криптовалутите не са подходящи за подобен тип незаконна дейност, защото онлайн остава следа от всяко едно действие. 

"Толкова голяма акция не съм виждал, не си спомям да е имало в България и се надявам да има сериозни доказателства тъй като това е добре за имиджа особено след други инциденти с такива компании покрай уайн коин", казва Владислав Драмалиев, експерт по криптовалути.

В позиция до медиите от Нексо посочват,че не извършват дейност на територията на страната. Именно заради това и експертът по киберсигурност Любомир Тулев каза, че платформата „Нексо“ реално не е нарушила българското законодателство. Тулев коментира още, че

Европейския съюз тепърва подготвя регулации за разплащането с криптовалута, а у нас те могат да се очакват през 2024 г. Според киберексперта разследването в България е закъсняло заради забавяне на информацията.

Каква всъщност е дейността на криптобанката Nexo? Тя работи в Съединените щати от 2018 г. и е една от най-големите компании за криптовалута в света. През 2021 г главният прокурор на Ню Йорк забранява на компанията да отпуска кредити срещу криптовалути, защото няма разрешение за банкова дейност и подвежда клиентите си. От тогава досега -осем американски щата са предприели същите действия срещу криптобанката заради по-високите лихви и обвинения за незаконни операции и измами. В края на септември миналата година Щатските власти в Калифорния, Кентъки, Ню Йорк, Мериленд, Оклахома, Южна Каролина, Вашингтон и Върмонт обвиняват компанията за това, че оперират с финанси без нужния лиценз.През декември компанията oбявява, чe в cлeдвaщитe мeceци щe cпpe дa работи нa eдин oт ocнoвнитe cи пaзapи – CAЩ.  Криптобанката Nexo е основана  от българите Коста Кънчев и Антони Тренчев. Бизнесът и е свързан с набиране криптоактивина влог, върху които се плаща лихва, и отпусканена кредити срещу обезпечение. До момента управата на НЕКСО отказва интервю по темата.