Общество

Прокуратурата: Клиент на „Нексо“ е лице, финансирало терористични актове

От Euronews България Euronews България

„Над 300 колеги работят в момента по тази мащабна акция досега. Това са 35 следователи от Националната следствена служба, служители на ДАНС, жандармерията, служители на Столична дирекция на вътрешните работи. Досъдебното производство е под ръководството на Софийска градска прокуратура, като се разследват организирана престъпна група, пране на пари, данъчни престъпления, предоставяне на заеми без лиценз, както и компютърни измами. Можем да поясним и че за последните 5 години като оборот през платформата са минали над 94 млрд. долара. Установено е и че клиент на платформата е лице, което е официално обявено за финансиране на терористични актове.“

Това каза на брифинг говорителят на Прокуратурата Сийка Милева по повод извършващата се в момента спецоперация срещу „Нексо“, фирма за криптовалута в София.

„Тази банка е създала и поддържа международна платформа за обмен и предоставяне на заеми на криптовалута. Установено е по досъдебното производство, че основните организатори на тази дейност са български граждани и основната дейност е от територията на България", каза още Милева.

Акцията за момента е само в България, тепърва ще се преценява кой ще бъде задържан.

Сийка Милева, говорител на Прокуратура на Република България

„Платформата е действала в много държави, всички знаете, че в някои държави е била забранена. Знаете, предполага, за техните проблеми в САЩ и че те формално напускат САЩ, въпреки че това на практика не се е случило“, поясни Светослав Василев от отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба.

 

В момента тече разследването по случая, извършват се претърсвания и изземания в 15 адреса, установени са и нови адреси на свързани с криптоплатформата „Нексо“, установяват се и нови лица, някои от тях са в България.

Светослав Василев, отдел „Киберпрестъпления” към Националната следствена служба

Установили сме над 3 милиона и 600 хиляди транзакции от и към платформата Нексо, някои от тях са с изключително рискови играчи на борсата, допълни Василев.