Икономика

Кибер експерт: Разследваме „Нексо“ за различни провинения от САЩ

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Предметът на разследване срещу „Нексо“ в Щатите е по-различен отколкото в България.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria експертът по кибер сигурност Любомир Тулев.

През септември 8 щата започват разследване срещу „Нексо“ по подозрение, че не представят правилния риск за своите клиенти, не регистрират всички сделки като с ценни книжа, например и др. Докато в България акцията е насочена срещу дейността на компанията за пране на пари и допускане на граждани, свързани с финансиране на тероризъм да оперират в тяхната платформа.

Това е една платформа, която има за цел да даде на потребители възможност за инвестиция в едни рискови пазари. Но обърнете внимание, че „Нексо“ не предлагат тази платформа за български потребители.

В България официална регулация за търговия с крипто валути няма. С Постановление на БНБ от 2018 г. се забранява на българските банки да изпълняват преводи към сметки на известни ексчейндж платформи. Инструкция на НАП отпреди 2 г. казва, че доходите получени чрез търговия с крипто валути трябва да бъдат декларирани в годишната данъчна декларация.

От средата на миналата година Европа започна да разработва специална регулация, известна като МИКА, която цели да регулира този пазар в ЕС както с крипто валути, така и с традиционните пазари. Това се очаква да бъде прието през февруари.

Вижте цялото интервю във видеото.