Свят

Президентът на Бразилия Лула: Метежниците са имали помощ отвътре

От Лора Карамфилова Лора Карамфилова Международен редактор

Метежниците в Бразилия са получили помощ отвътре и дори от военната полиция. Това призна президентът Луис Инасио Лула да Силва. Още след опита за преврат в столицата, който стана на 8 януари, се заговори, че бившия лидер Жаир Болсонаро, разчита на силен гръб сред военните. На този фон, протестите срещу Лула, към момента мирно.

"Има планирани още протести. Един недалеч от двореца Бурити и един на площада на Министерствата. Събрахме силите си и изготвихме план. Искаме да уверим, че няма вероятност онова, което се случи на 8 януари да се повтори", заяви федералният съветник по сигурността Рикардо Капели.

Лула подчерта, че всеки „радикален „болсонарист“, за който бъде установено, че все още работи за предишното правителство, ще бъде разследван. По-рано той обеща и жестоки наказания. Президентът остро разкритикува и военните, които не са взели превантивни мерки и не са разтурили палатковия лагер, разположен пред двореца още след изборите през октомври. От армията не отговориха на обвиненията.