Политика

Депутат: За съжаление парламентът трябва да се разглежда като забавление за хората

Александър Ракшиев Александър Ракшиев, депутат от "Продължаваме промяната"

Малко хора гледат парламентарния контрол, за да слушат дебати, ако някой изобщо гледа, го прави, за да види някакъв сеир, а болшинството от хората въобще не гледат.

Това каза в студиото на Euronews Bulgaria Александър Ракшиев, депутат от „Продължаваме промяната“ по повод на скандалите в парламента от миналата седмица.

 

Затова каквото и да са направили в парламента, той не мисли, че би довело до пряко отражение на електоралната им подкрепа. Според него, хората гледат как това, което изпълнителната и законодателна власт прави пряко им се отразява на живота. „В този смисъл, за жалост, парламентът трябва да се разглежда като някакво забавление за хората“, каза буквално Ракшиев.

„В мен надделяха инстинктите да разтървавам боричкащи се хора, които съм трупал като ученик и студент. Винаги съм бил от тези, които разтървават, а не от биещите се. Занимавал съм се с отборни спортове – футбол, баскетбол и тези неща са част от играта. В този смисъл приемам, че това е част от парламентарната игра, но не мисля, че му е там мястото", каза още той за физическите сблъсъци между лидерът на „Възраждане“ Костадин Костадинов и депутатът от ПП Искрен Митев.

По отношение на жеста на Христо Петров-Ицо Хазарта, Ракшиев каза, че той е верен на себе си и хората за това са гласували.

Според него, ако трябва да търсим някъде вината за нивото на парламента, то трябва да я търсим в нас и тоталната загуба на интерес към парламентаризма и дебата, който се води. Също и в нашата тотална абдикация да търсим отговорност на политиците да говорят и вършат правилните неща.