Политика

Проф. Мавродиева: Скандалите в парламента обезстойностяват дебатите

От Георги Колев Георги Колев Редактор
Проф. Иванка Мавродиева Проф. Иванка Мавродиева

Сцените, които наблюдавахме през седмицата в Народното събрание, не са приемливи, да се изразя евфимистично.

Това мнение изрази в студиото на Euronews Bulgaria проф. Иванка Мавродиева, доктор на философските науки, преподавател в Софийския университет по ПР, бизнес комуникации и реторика.

 

По думите й, пленарната зала е място, в което се обсъждат закони, провеждат се дебати по значими теми. Но тогава, когато се измества основната функция във фокуса на лични отношения, така известният подход или аргумент в реториката „ад хоминем“ или срещу личността, тогава се обезстойностяват дебатите. Основната им функция е абсолютно изместена.

 

Да, млади хора, емоционални, ангажирани в процесите, но освен мотивацията трябва да има осмисляне на функцията на социалната и обществена роля и оттам вече комуникацията да бъде абсолютно подходяща за един български парламент.

Проф. Иванка Мавродиева

Според проф. Мавродиева, разграничаването между личното и общественото, между личното, частното и публичното е изключително важно. Трябва да има устойчивост в поведението. „Христо Петров тръгна добре с релевантни, подходящи в началото изяви от трибуната, но има провокации. Има хора, които са експанзивни, те са видими в парламента, но целта е да се овладееш", каза още докторът по философски науки.

По повод грозните сцени, разиграли се пред деца в парламента, проф. Мавродиева коментира, че в сградата, на която пише „Съединението прави силата“, те виждат едно разединение на непринципна основа. По думите й, трибуната е важно място, от която се поднасят подготвени изказвания.

Има един съществен момент при тези скандали – подмяната на реториката с ПР моменти. През иронията и хумора да не си уязвим от атаките на другите. Като примери тя даде извинението на Петров от трибуната с паднал глас и вратовръзката на охлюви на депутата от „Продължаваме промяната“ Искрен Митев.

Според проф. Мавродиева, хората, влизащи в тази сграда много бързо трябва да натрупат опит с респекта към нея и традициите.