Общество

Тихомир Безлов: Очевидно с Турция имаме договореност по отношение на сигурността

От Ани Балджиян Ани Балджиян Водещ

Случаят със задържания за тероризъм у нас британец е класически инцидент. Ще имаме доста такива, но не като през 2013-16 г. по времето на Ислямска държава. Очевидно България се приема като някаква периферна страна.

Това каза пред Euronews Bulgaria Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията.

Британецът си е мислел, че страната е по-безопасна за него, но според мен това е лоша преценка. Нищо, че сме извън шенгенската зона, ние използваме техните информационни системи. Както видяхме по времето на Ислямска държава с тези системи относително лесно се откриват хората, които преминават през страната.

Политиците преекспонират въпроса с британеца от скука в очакване на третия мандат. По-интересна е темата с издирваното от Турция лице, което бързо сме го предали. Имахме относително сложни преговори с Турция от началото на мигранската вълна. Турция не полагаше усилия да ограничи хората, които излизат към България. След това имахме задържане на друг заподозрян за атентат. Което показва, че Турция е поискала и такива отношения – без много възможности за правна защита на лицата, задържани в България и проблемни за Турция. Очевидно имаме договореност по отношение на сигурността.

От официалната българска статистика виждаме спад на емигрантите. Въпросът е дали той се дължи традиционно на зимата или на турските усилия. Другото нещо, което прави впечатление е, че афганистанският поток практически е спрял. Миналата година основният натиск, идваше освен от миграцията на сирийски граждани, които преди това живееха в Турция и на афганистанския поток. Спирането на афганистанския поток вероятно може да се дължи и на Турция, защото тя много интензивно екстрадира афганистански граждани.

Вижте цялото интервю във видеото.