Добро Утро, Европа

Киев: Сраженията за Соледар продължават

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Стълбове дим се издигат над Бахмут и Соледар в Източна Украйна - това са следите на една от най-кървавите битки досега. Сателитни снимки от района показват разрушениятa. 

Съдбата на Соледар все още не е ясна. Ръководителят на руското паравоенно формирование "Вагнер" Евгений Пригожин обяви за втори път, че силите му са превзели градa и са убили 500 украински войници. 

Армията на Киев контрира, че битката не е приключила. Публикува и кадри, за които обясни, че се виждат украински сили, които спират настъплението на руските войски в града.

"Терористичната държава и нейните пропагандисти се опитват да се преструват, че част от нашия град Соледар - почти напълно разрушен от окупаторите - е някакво завоевание на Русия. Те ще представят - и вече го правят - това пред своето общество, за да подкрепят мобилизацията и да дадат надежда на тези, които са ЗА агресията. Но сраженията продължават. Фронтът в Донецк се държи", заяви Володимир Зеленски. 

Киев и Москва се обединиха около едно - битката за Соледар е продължителна и брутална. 

Ако руската армия успее да превземе града, това би била първата значителна победа за Кремъл от лятото. Ще отвори и пътя към ключовия Бахмут, който след 5 месеца под постоянни руски удари е в руини. Тук са останали едва 7 000 души от някогашните 70 000. 

Нашата задача е да оцелеем, както през нощта, така и през деня. Така гледам на нещата. И разбира се, би било хубаво да можем да си сготвим храна през деня. Градът все още държи, слава Богу. Бахмут е крепост", споделя Сергей, жител на града.

"Защо се правите на глупак", това попита Владимир Путин един от своите вицепремиери, който отговаря за отбранителната индустрия. Причината - липсата на договори за цивилни и бойни самолети. 

"Денис Валентинович, казвате, че всичко е готово, но няма договори. Казвам ви. Нека да приключим тази среща сега. Защо да се дразним? Знам, че в предприятията няма договори, директорите ми казаха. Защо се правите на глупак? Кога ще има договори", каза Путин.

Междувременно руски военни блогъри написаха, че Сергей Суровикин, известен с бруталните си тактики от войната в Сирия, е паднал като изкупителна жертва за последните руски военни провали. 

Суровикин, който започна кампанията по унищожаване на украинската енергийна инфраструктура, беше заменен от генерал Валерий Герасимов, като командващ на Обединената група войски на Русия в Украйна, едва 3 месеца след като пое поста.