Европа

Русия и Украйна си разменят повече от 40 военнопленници

От Euronews България Euronews България
Plennici

Руските и украинските комисари по правата на човека се споразумяха да разменят повече от 40 военнопленници.

Татяна Москалкова, руски комисар по правата на човека, и Дмитро Любинец, комисар на украинския парламент по правата на човека, се срещнаха в Анкара в рамките на международна конференция за бъдещето на правата на човека през ХХI век.

Москалкова съобщи, че са преразгледали списъците на някои военнопленници и са решили да освободят повече от 40 от тях.

"Поисках съдействие от Любинец за събирането на някои украински граждани със семействата им в Русия. Тъй като хуманитарните коридори от време на време не работят, тези с тежки заболявания също се нуждаят от помощта на омбудсмана", обясни тя.

Москалкова добави, че е била обсъдена и дейността на Международния комитет на Червения кръст, като каза, че Червеният кръст е помогнал за доставянето на писма до семействата на заложниците.

"С помощта на армията и специалните служби се опитваме да открием лицата, чието местонахождение е неизвестно", добави тя.

От своя страна Любинец заяви, че Русия е успяла да открие 22 души и че те вече са се завърнали в родината си. Той добави, че по време на срещата са обсъдили и няколко хуманитарни въпроса.

Москалковасъщо така заяви, че в момента Турция е едно от най-подходящите места в това отношение за обмен на ранени и пленници.

След края на срещата тя каза, че въпреки логистичните предизвикателства, на срещата са присъствали повече от 30 представители на световната общност на омбудсманите.

Добави, че председателят на турския парламент Мустафа Сентоп се е срещнал с нея.

Москалкова заяви, че тъй като поради войната няма дипломатически контакти между Русия и Украйна, разговорите са проведени между омбудсманите на Русия и Украйна.

"Вчера обсъдихме 10 групи проблеми. Например обсъдихме предоставянето на конкретни документи по проблема с доставянето на пенсиите на хората. На някои места няма архиви за работата на лицата и тези документи не са налични; някои хора настояха за тяхното преструктуриране", каза тя.