Европа

Обстрел в Харков след визитата на германския външен министър

От Ирина Иванова Ирина Иванова Продуцент

Само няколко часа след изненадващото посещение на германския външен министър в Харков, руски обстрел порази украинския град.

Аналена Бербок коментира съпротивата в града, докато украинският ѝ колега Дмитро Кулеба призова за повече военна помощ.

 

Харков е отражение на целия ужас на тази брутална война, водена от Русия, но и на смелостта, способността за съпротива и надеждата на Украйна да живее в мир.

Аналена Бербок, външен министър на Германия

Колкото повече време отнема вземането на решение, толкова повече хора ще загинат заради липсата на необходимите танкове в армията ни.

Дмитро Кулеба, външен министър на Украйна

Междувременното паравоенното формирование „Вагнер“ обяви, че Русия е поела контрола над Соледар. Тази информация, която не може да бъде потвърдена, беше публикувана в изявление на основателя на „Вагнер“ - Евгений Пригожин. От Киев заявиха, че Соледар все още не е паднал под руски контрол. Съобщава се ситуацията в града е критична, а позициите преминават от едни ръце в други по време на ожесточени боеве. 

Превземането на Соледар би била най-значителната победа за Москва от август насам. 

Украинският президент отправи призив призова за още оръжия и военно оборудване.

 

Свободният свят разполага с всичко необходимо, за да спре руската агресия и да доведе до историческо поражение за терористичната държава. Това е важно не само за нас. То е важно за световната демокрация, за всички, които ценят свободата. То е още по-важно сега, когато Русия събира сили за нова ескалация.

Володимир Зеленски, президент на Украйна

Зеленски разкри във вечерното си обръщение, че е отнел украинското гражданство на четири политически фигури, сред които Виктор Медведчук, който повече от две десетилетия защитаваше интересите на Владимир Путин в Украйна.