Euronews Primetime

Проверка на Euronews Bulgaria показва: Продължава липсата на дефицитните лекарства

От Анелия Джамбазка Анелия Джамбазка Репортер

Преди няколко дни Здравното министерство обеща да достави до аптеките дефицитните лекарства. Стигнаха ли те до гишетата, проверява репортерът ни Анелия Джамбазка.

Здравейте, дали са ми една рецепта и не намирам лекарствата, дали може да проверите?

- Тези лекарства са при нас, но са ви изписали антибиотик за дете. Цефароксим няма в момента по складовете, нямаме и ние. По принцип има проблем с антибиотиците, които са за деца специално. То и за възрастни, но за деца няма.

Кога мога да го чакам?

- Кога може, не мога да ви кажа. Няма внос просто. Ние си правим заявки всекидневно, но няма. Заместител – Цефароксим няма, Амоксицилин. Просто лекар трябва да прецени дали с нещо друго да замени лечението.

Добре, благодаря, ще видя на друго място.

- Мисля, че навсякъде е проблем.

Цял ден Жаклина Йовчева обикаля аптеките в София, за да търси лекарства за болните си внучета.

„Амоксиклав търся сироп за деца, няма. Нищо няма. За 7 и за 9-годишни деца става дума. Няма никакви лекарства, антибиотици няма в цялата верига. Цял ден обикалям и не мога да намеря и няма да намеря. Казаха ми да проверявам в по-малките аптеки, защото нямало внос. Дават ли ви срокове кога ще дойдат? Казаха, че нищо не знаят, защото и на тях никой нищо не им казва“, споделя тя.

Вчера Асоциацията на собствениците на аптеки обяви, че от пазара у нас липсват около 300 медикамента. От Здравното министерство посочиха само 63 лекарства. Обещанията са в следващите дни да има доставки на част от липсващите препарати, но най-търсени остават тези за лечение на астма и остри дихателни инфекции при деца.

За съжаление доставките са много дефицитни, и специално за Пулмикорта получаваме на седмица или две по една, две опаковки, и е много трудно да се раздели за всички майки, на които им е необходим за децата. Другият препарат, който е на капки и също се използва за инхалиране той също, него пък въобще не сме го получавали. И наистина доставките са много проблемни за тези лекарства. Нямам информация кога ще дойдат, не мога да успокоя родителите“, казва Мария Томова, управител на аптека.

Отиваме в друга аптека, за да търсим и там.

Добър ден! Искам да проверя дали имате в наличност лекарствата за деца, предназначени за астма?

- Няма, няма.

Имате ли от онези антибиотици за деца? Обиколихме няколко аптеки.

- Няма ги, имаме само някои от 3-4 групи, но повечето ги няма.

Дали сте заредили от лекарствата за диабетици, и за тях обиколихме няколко аптеки?

- Нямаме, изчерпани са, няма ги по складовете, няма зареждане.

Все по-често в аптеките идват родители, които търсят лекарства за децата си.

„Може би в този период всяка пета рецепта е за липсващите продукти. Списъци не правим, щом е изписано от лекар най-вероятно е спешно. Всяка зима тези препарати се търсят, винаги изчезват, така че това не е нещо ново“, категорична е Галина Стойнева.

За сега антибиотици за възрастни срещу респираторните инфекции и грипа, които върлуват, все още има, но пък фармацевтите срещат друг проблем, разказва тя. И добавя: „Много е сложно, защото когато лекарство е изписано с търговско име, ние нямаме право да го заменим, въпреки че имаме заместител на това лекарство със същата терапевтична доза. Даже преди два дни известен столичен педиатър, дойде да пита какво имаме налично, за да знае какво точно да изпише. Ако лекарството бъде изписано на рецепта. Ако лекарството бъде изписано със своето непатентно наименование ще бъде много по-лесно както за, така и за пациентите защото бихме дали това, с което разполагаме в момента“.

Кога ще дойдат сиропи?

- Никой не знае, проверяваме всеки ден номенклатурата на доставчиците.

Каква е възможността за заместваща терапия при тях?

-Може да бъдат сменени, има възможност, Ако не се изписват под търговско име, има как.

Обиколката ни по аптеките не даде резултат, дефицитните лекарства ги няма и днес.